Cu spice gratioase, inclinate in semn de umilinta si de ofranda adusa omului, cu o eleganta si o frumusete discrete si cu o personalitate fascinanta – fiind intre graminee singura capabila sa creasca in apa – orezul impresioneaza, inainte de toate, prin capacitatea extraordinara de a oferi hrana de fiecare zi unei mari parti din populatia globului.
Este o cereala cu mari virtuti terapeutice, relevate inca din Antichitate. Se digera usor si dezintoxica organismul, are o valoare nutritiva exceptionala, contine aminoacizi, in special lizine, intr-o proportie armonioasa si echilibrata. Este, totodata, bogat in siliciu, unul dintre mineralele rare in alte alimente, dar indispensabil omului, caci are proprietatea de a fixa calciul si magneziul in organism. Astfel, orezul contribuie la combaterea degenerescentelor arterelor, pe care le pastreaza suple. In cazul unor maladii grave, se recomanda sustinerea vitalitatii unei persoane adaugand in alimentatie crema de orez. (….)
Cei mai multi dintre noi credem ca nu e nici o scofala sa pregatesti un pilaf sau un orez cu lapte. Totusi, putini cunosc cu adevarat tehnicile corecte de preparare a lui.