Cele mai cunoscute tipuri de orez
Chiar dacă noi folosim 1-2 tipuri de orez în gătit, există de fapt o varietate bogată, care oferă diverse opțiuni în bucătărie.
Orezul cu bob lung: acesta este cel mai folosit tip de orez în India, Statele Unite ale Americii și China.
Orezul cu bob mediu: acesta este cel mai des folosit în bucătăria europeană.
Orezul cu bob scurt: are o nișă specială, el fiind folosit pentru sushi.
Orezul este unul dintre principalele alimente bogate în carbohidrați. Aceștia sunt oligoelemente care sunt responsabile de a oferi corpului energia de care are nevoie în fiecare zi. De asemenea, orezul conține și vitaminele B3, B6 și B9, are efect laxativ – fiind bun pentru problemele digestive. În plus, datorită compoziției sale, nu conține colesterol. Recomandat spre consum este orezul fiert, care este foarte sănătos și nutritiv.
Există mai multe alimente recomandate persoanelor care se confruntă cu probleme cardiovasculare, iar orezul este unul dintre ele. Deoarece are un conținut scăzut de sodiu, orezul stimulează fluxul sangvin și menține sub control tensiunea arterială.
Știai că există ulei din tărâțe de orez? Acesta este considerat cel mai sănătos ulei, el fiind folosit în alimentație datorită concentrației mari de vitamine și minerale. Dar la fel de bine poate fi utilizat pe piele. De exemplu, în Asia, uleiul din tărâțe de orez este folosit pentru creșterea producției de colagen și prevenirea ridurilor. Așadar, include în rutina ta de îngrijire uleiul din tărâte de orez.
Orezul din bobul integral, cum este orezul brun, este bogat în fibre insolubile care poate proteja organismul împotriva multor tipuri de cancer. Oamenii de știință cred că fibrele insolubile sunt vitale pentru protejarea corpului împotriva dezvoltării celulelor canceroase. Fibrele sunt benefice în apărarea împotriva cancerului colorectal și intestinal. Cu toate acestea, în afară de fibre, are antioxidanți naturali precum vitamina A și C, împreună cu diferiți compuși fenolici și flavonoizi, care acționează ca stimulatori ai antioxidanților pentru a lupta împotriva daunelor produse de radicalii liberi.
Orezul este sursă importantă de vitamine și minerale – niacină, vitamina D, calciu, fibre, fier, tiamină și riboflavină. Toate aceste substanțe nutritive sunt necesare în procesul metabolismului, menținerea sistemului imunitar și alte funcții ale celor mai importante organe.