Organizarea examenului de admitere în rezidenţiat, mutată de la Ministerul Sănătăţii la cel al Educaţiei. Deputat USR: „UMF-istanul vrea să preia controlul total”

Organizarea examenului de admitere în rezidențiat, în prezent în sarcina Ministerului Sănătății, ar putea fi mutată la Ministerul Educației. Camera Deputaţilor, prin votul parlamentarilor PSD şi PNL, a adoptat un proiect de lege în acest sens. Printre inițiatori se numără Alexandru Rafila, deputat PSD, șeful catedrei de Microbiologie de la UMF București și favoritul pentru funcția de ministru al Sănătății în viitorul Guvern, dar și Adrian Streinu Cercel, senator PSD și profesor la UMF București, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Ministerul Sănătății s-a opus proiectului. De asemenea, medicul Adrian Wiener, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a declarat pentru HotNews.ro că miza acestui proiect este că "UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului".
Filip Stan
17 nov. 2021, 09:36
Organizarea examenului de admitere în rezidenţiat, mutată de la Ministerul Sănătăţii la cel al Educaţiei. Deputat USR:

Ministerul Educaţiei va organiza admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă adoptată de Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Citeşte şi: Medicii vor putea face rezidenţiatul şi în spitale militare. Klaus Iohannis a promulgat legea

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

În expunerea de motive este invocat faptul că organizarea rezidențiatului este reglementată atât prin Legea educației naționale, cât și prin Ordonanța nr. 18/2009, iar „între cele două acte normative există o serie de prevederi care nu sunt armonizate, situație sesizată în mod repetat de Universitățile de Medicină și Farmacie din România, care susțin, in corpore, această propunere legislativă”.

Legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată.

Proiectul de lege a fost inițiat de 8 parlamentari PSD, dintre care 6 sunt medici și predau la Universități de Medicină și Farmacie: Patriciu Achimaş-Cadariu (UMF Cluj), Corneliu-Florin Buicu (UMF Târgu Mureș), Alexandru Rafila (UMF București), Leonard Azamfirei (UMF Târgu Mureș), Florian Bodog (UMF Cluj), Adrian Streinu Cercel (UMF București), Lucian Romașcanu și Angel Tîlvăr.

Citeşte şi: Avertismentul unui medic pentru antivaccinişti: „Dacă va fi să vedeți negru în fața ochilor, e culoarea sacilor. Vă treziți cumva, dragii mei?”

Ministerul Sănătății a dat punct de vedere negativ pe acest proiect

Levente Vass (UDMR), secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de relația cu Parlamentul, a declarat marți pentru HotNews.ro că Ministerul Sănătății nu este de acord cu scoaterea completă a rezidențiatului din sarcina sa și a oferit un punct de vedere negativ pe acest proiect, transmis Guvernului. Mai departe, Guvernul a transmis punctul de vedere la Parlament.

 

Şi Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a votat împotriva adoptării proiectului de lege. Adrian Wiener a declarat pentru HotNews.ro că miza acestui proiect este că „UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului”.

„Marele risc este că, practic, Ministerul Sănătății – care este responsabil de acoperirea cu medici pe specialități, UMF-ul nu are nicio responsabilitate în asigurarea accesului la sănătate – nu mai are niciun cuvânt de spus. UMF-urile, practic, vor calibra oferta de locuri la rezidențiat în funcție de ce pot ei pregăti, nu în funcție de necesarul României. Aceasta este marea problemă a legii. Nu neapărat de orgoliu, că se ia rezidențiatul de la Ministerul Sănătății și merge la Ministerul Educației – UMF-istan. Problema este că Ministerul Sănătății nu mai are niciun cuvânt și, astfel, numărul locurilor și distribuția pe specialități va fi în funcție de ce pot să ofere UMF-urile, nu de ceea ce este nevoie în România.”, a explicat deputatul USR.

„Practic, medicii rezidenți vor fi transformați în studenți târzii. Vor fi la mâna UMF-urilor, nu angajați ai Ministerului Sănătății”, avertizează Adrian Wiener.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni