Potrivit Mariei Van Kerkhove, directorul interimar al departamentului de boli emergente din cadrul OMS, „Din informaţiile pe care le avem, este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potenţial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susţinută de la om la om”.
Până acum, în oraşul chinez Wuhan, au fost confirmate 41 de cazuri de pneumonie, în urma infectării cu un nou coronavirus. Unul dintre pacienţi a decedat.
Luni a fost detectat un caz în Thailanda, acesta fiind primul din afara Chinei.
Coronavirusurile aparţin unei familii mai mari de virusuri, care provoacă diverse boli, de la simpla răceală la SARS. În perioada 2002-2003, peste 8.000 de oameni au fost infectaţi cu virusul SARS. Au murit atunci 774 persoane.
Tot un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de persoane la nivel global, potrivit datelor OMS.
Noul coronavirus identificat în China nu pare a fi la fel de puternic precum SARS şi MERS. Are ca simptome principale: febra şi dificultăţi respiratorii.
Citeşte şi: Un nou tip de virus, posibila cauză a formei misterioase de pneumonie care s-a răspândit în China VIDEO