Organizaţia Naţională a Sănătăţii vrea să stopeze valul de operaţii inutile de cezariană cu noi reguli

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, joi, că a revizuit un etalon utilizat de cadrele sanitare la nivel mondial în timpul naşterilor deoarece acesta ar fi cauzat un val de intervenţii medicale de multe ori ''aplicate inutil'', precum operaţiile de cezariană.
Romania TV
15 feb. 2018, 14:51
Organizaţia Naţională a Sănătăţii vrea să stopeze valul de operaţii inutile de cezariană cu noi reguli

Începând din anii ’50, o gravidă a cărei rată de dilatare a colului uterin este mai mică de un centimetru pe oră este considerată un caz „anormal”, a declarat Olufemi Oladapo, reprezentant medical în cadrul Departamentului de sănătate reproductivă a OMS, informează AFP.

Când cadrele medicale se confruntă cu o rată de dilatare a colului mai mică de această valoare ”tendinţa este de a acţiona”, fie printr-o operaţie de cezariană sau prin utilizarea unor medicamente, precum oxitocina, care grăbesc travaliul, acest lucru conducând către ”o intensificare a utilizării medicamentelor” la naştere, a spus acesta.

Citeşte şi STUDIU Cezariana, preferată de femeile bogate. Vezi ţările cu cele mai multe naşteri naturale

Prin noile linii directoare dezvăluite joi, OMS a făcut apel la eliminarea etalonului de un centimetru pe oră. ”Cercetări recente au demonstrat că acea prevedere nu se aplică la toate femeile, iar fiecare naştere este unică”, a explicat Oladapo reporterilor în Geneva.

Recomandarea pe care o facem acum este că respectiva prevedere nu ar trebui utilizată pentru identificarea femeilor cu risc de efecte adverse”, a adăugat el, notează Agerpres.

Deşi procentul efectuării unor intervenţii precum operaţiile de cezariană variază de la o regiune la alta, OMS a identificat ceea ce consideră că reprezintă o creştere îngrijorătoare la nivel mondial a acestui tip de practici.

Intervenţii care au fost utilizate în trecut pentru prevenirea problemelor în cazul unor naşteri complicate au devenit astăzi o practică obişnuită, a subliniat OMS.

Sarcina nu este o boală, iar naşterea este un fenomen normal pe care femeia ar trebui să-l poată duce singură la capăt, fără intervenţii”, a mai spus Oladapo.

Citeşte şi Riscurile naşterii prin cezariană

”Însă, ceea ce s-a întâmplat în ultimele două decenii este că am avut din ce în ce mai multe intervenţii care au fost aplicate inutil femeilor şi avem situaţii în care multe dintre acestea trec prin proceduri de care nu au nevoie”, a precizat reprezentantul OMS.

Deşi atrag atenţia împotriva oricăror referinţe universal valabile, noile linii directoare ale OMS stipulează că în cazul unei femei aflată la prima naştere orice travaliu care nu se prelungeşte peste 12 ore ar trebui să fie considerat normal. Pentru sarcinile ulterioare, această cifră scade la mai puţin de 10 ore.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Noile imagini surprinse de Solar Orbiter dezvăluie secretele Soarelui
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy