Zeci de mii de români vor trebui să aleagă între pensie şi salariu. Surse din coaliție au declarat vineri pentru Știripesurse.ro că proiectul ar putea să fie discutat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, convocată în timpul vacanței. Din calculele estimative, proiectul ar afecta 20.000 de persoane, cu o economie bugetară de 200 de milioane de lei pe an.
În paralel, coaliția intenționează să stabilească săptămâna viitoare varianta finală a legii de tăiere a pensiilor speciale, în urma observațiilor primite de la Comisia Europeană. Proiectul așteaptă votul final în Camera Deputaților.
Noul premier Marcel Ciolacu a declarat joi, la discursul din ședința de plen dedicată învestirii noului cabinet, că „acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat”. „Înainte de a-mi da votul vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”, a adăugat premierul social-democrat.
Fostul guvern Nicolae Ciucă nu a dorit să adopte prin OUG prevederea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat și a decis că modificarea se va face prin act normativ la nivel de lege
În coaliție s-au discutat două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.
„Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a explicat liderul PSD, la Palatul Parlamentului.
„Se caută soluții constituționale aici și când vom avea finalul discutat, cu siguranță vom explica care este procedura. Deocamdată discutăm cu experții în constituționalitate ca să putem avea o lege care să nu aibă discuții de neconstituționalitate despre cumulul pensie-salariu”, a spus şi Marius Budăi, ministrul Muncii, vineri seară la Antena 3.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat în ce stadiu au rămas discuțiile cu Comisia Europeană legat de pensiile speciale şi la ce ar trebui să se aştepte românii în perioada următoare. Reamintim că, specialiştii de la Comisia Europeană au venit cu o serie de solicitări cu privire la pensiile speciale printre care amintim:
Întrebat despre aceste solicitări, ministrul Muncii, Marius Budăi a adus următoarele clarificări: „E o chestiune care este în dinamică din ce în ce mai accelerată în ultima perioadă, pentru că trebuie să închidem acest această lege. Și premierul României, Marcel Ciolacu, atunci când era și președinte la Camera Deputaților, a spus foarte clar că până la sfârșit de sesiune parlamentară trebuie să închidem aceste aspecte.
Eu am spus tot timpul că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Spun tot timpul că sunt indemnizații și pensii stabilite în baza unei legi speciale. Pensii speciale nu există, dar se regăsesc în PNRR-ul României, pentru că nu e așa l-au lucrat niște profesioniști. În total 200.000 din care 190.000 lei pensii militare și 10.000 sunt celelalte categorii. O creștere treptată a perioadei de raportare a calculului care să ajungă la fel ca în sistemul public de pensii pe întreaga perioadă în care ai lucrat.
Un principiu extrem de important este să nu mai existe cazuri în care pensia să depășească venitul avut în activitate. Şi mai mult de atât să nu mai fie permise perioade asimilate, să nu fie perioada asimilată mai mare de cât ai lucrat în meseria respectivă.
Pensii 2023. Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră pentru cei cu pensii mari: „Se dă vot până la sfârşitul sesiunii!”
Cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează. Trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale. Măsura va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea legii pentru a avea și posibilitatea să adaptăm și programul informatic”, spune Marius Budăi.