Expresia „Acarul Păun” provine chiar de la numele lui Ion Păun, un acar implicat într-un grav accident feroviar.
În ziua de 2 iulie 1923, un tren accelerat care venea de la Bucureşti şi se îndrepta spre Iaşi s-a ciocnit, în staţia Vintileanca, în jurul orelor 11:00, cu un tren de marfă, provocând moartea a 60 de oameni şi rănirea a peste 100 persoane, aşa cum anunţau iniţial ziarele. Nefericitul accident ar fi fost cauzat de faptul că acarul nu a observat că acul macazului, manevrat pentru a trece un tren de marfă pe altă linie, s-a defectat şi nu s-a închis, iar trenul de persoane, intrat cu viteză în gară, a fost îndrumat tot spre linia unde se afla trenul de marfă, ciocnindu-se de acesta, conform Historia
Anchetă efectuată în acea perioadă l-a considerat drept unic vinovat de accident pe muncitorul responsabil cu manevrarea acelor de macaz, pe numele său Ion Păun.
Cu trecerea timpului, sintagma „acarul Păun”, a ajuns să desemneze persoana considerată ţap ispăşitor al greşelilor şi nepriceperii celor mari – cei cu funcţii înalte şi bani, adevăraţii responsabili, care nu plătesc decât foarte rar sau deloc pentru vinovăţii evidente.
Acarul Ion Păun. s-a născut în anul 1880, în comuna Jugureni, pe atunci în judeţul Buzău, astăzi aparținând de județul Prahova. El a absolvit o şcoală de scurtă durată la Buzău, iar în 1906 s-a angajat ca acar, adică manevrant de macaz, la staţia Vintileanca, acum Săhăteni.
Ion Păun a fost căsătorit și tată a patru copii, conform puţinelor informaţii existente despre biografia celui care a generat expresia „Acarul Păun”.