Acţiunea se înscrie în seria întâlnirilor cu specialiştii instituţiei, grupate în cunoscutul ciclu de conferinţe „La Antipa, în spatele uşilor închise”, informează, Biroul de presă al Muzeului Antipa, citat de Agerpres.
Un exemplu de nomenclatură ştiinţifică este cazul Latimeria chalumnae, considerat cea mai importantă descoperire zoologică a secolului al XX-lea. Este vorba de o fosilă vie, un peşte care a trăit şi pe vremea dinozaurilor şi care supravieţuieşte şi astăzi, ascuns în adâncul Oceanului Indian.
Peştele a fost descoperit pe 23 decembrie 1938, de Margorie Courtenay-Latimer, muzeograf la un mic muzeu aflat pe coasta Oceanului Indian, în Africa de Sud. Ea a primit un telefon de la căpitanul unei nave locale de pescuit, care a anunţat-o că a prins ceva deosebit la gurile de vărsare ale fluviului Chalumna.
Câteva săptămâni mai târziu, specia nou descoperită a fost botezată spre amintirea locului în care a fost găsită, dar şi în cinstea muzeografului: Latimeria chalumnae.
Programul „La Antipa, în spatele uşilor închise” se desfăşoară săptămânal, în fiecare sâmbătă, specialiştii instituţiei destăinuind publicului câteva dintre secretele activităţii lor de cercetare ştiinţifică.
Înscrierea se poate face în limita a 70 de locuri, la telefon: 021.312.88.26, tasta 5 sau pe e-mail: [email protected], iar participarea la eveniment se realizează pe baza biletului de vizitare a muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 20 de lei.