Orionidele. Astronomii anunţă ploaie de stele în acest sfârşit de săptămână

Unul dintre cele mai impresionante spectacole ale cerului va atinge apogeul la acest sfârșit de săptămână, între 20 și 22 octombrie, când va fi cel mai vizibilă ploaia de meteori Orionide, informează vineri site-ul Space.com, potrivit Agerpres.
Romania TV
20 oct. 2017, 17:04
Orionidele. Astronomii anunţă ploaie de stele în acest sfârşit de săptămână

Orionidele sunt particule provenite de la cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de Cometa Halley, corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 — 76 de ani. Pe măsură ce cometa înghețată se îndreaptă către Soare, lasă în urma sa praf de cometă, cu care Pământul, în timpul deplasării pe orbită în jurul Soarelui, se intersectează în anumite momente ale anului.

„Se pot vedea bucăți din cometa Halley în timpul Eta Aquaridelor (în luna mai) și ploii de meteori Orionide (în octombrie și noiembrie)”, a declarat expertul NASA în meteori, Bill Cooke.

Orionidele sunt denumite astfel după direcția din care par să radieze, care este aproape de constelația Orion, vizibilă cel mai bine în luna octombrie, în jurul orei 02:00 a.m.. Cooke a declarat pentru Space.com că cea mai bună vizibilitate va fi pe 21 și 22 octombrie. Admiratorii acestui fenomen în 2017 nu vor fi deranjați de lumina lunii, întrucât satelitul Pământului, aflat în primul pătrar, va apune înainte de faza maximă a ploii de meteori. Fenomenul va mai putea fi admirat până pe 29 octombrie, cu condiția ca lumina lunii să nu-i perturbe vizibilitatea.

Numărul de meteori vizibili va fi între 20 și 80 pe oră. Potrivit estimărilor lui Cooke, în 2017 numărul de ”stele căzătoare” va fi mai aproape de minimul fenomenului.

Orionidele sunt vizibile din orice punct al planetei, pe toată suprafața boltei cerești. Odată localizată pe harta cerească constelația Orion, punctul din care radiază ploaia de meteori este situat lângă sabia lui Orion, la nord de umărul său stâng (steaua Betelgeuse). Privitorii nu trebuie însă să privească fix la acest punct, spune Cooke ”pentru că meteorii din punctul de origine au cozi mai scurte și sunt mai dificil de observat, așa că cel mai bine este să priviți într-o altă direcție decât spre Orion”.

Așa cum se întâmplă de obicei în cazul spectacolelor cerești nocturne, poluarea luminoasă poate stânjeni observarea Orionidelor. Cel mai bun punct de observație este departe de luminile orașelor, în jurul orei 1:30 a.m., cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop, întrucât aceste instrumente sunt proiectate pentru observarea obiectelor fixe de pe cer.

Unele Orionide sunt foarte strălucitoare și rapide, trecând cu o viteză de până la 238.000 km/h, cu șase kilometri la oră mai lent decât Leonidele, cea mai rapidă ploaie de meteori a anului.

Deși conform opiniei generale, se crede că meteorii mai strălucitori sunt fragmente care vor ajunge pe Pământ, Cooke spune că acest lucru nu se poate întâmpla în cazul Orionidelor. Aceste mici fragmente de cometă — unele de mărimea unui grăunte de nisip — sunt denumite meteoroizi. Când pătrund în atmosfera Pământului, devin meteori. Meteorii se încălzesc în urma frecării cu particulele din atmosfera terestră, ceea ce face vizibilă coada luminoasă care le-a dat denumirea de ”stele căzătoare”. Cea mai mare parte a meteorilor se dezintegrează înainte să ajungă în apropierea suprafeței terestre. Puținii dintre aceștia care ajung pe Pământ se numesc meteoriți.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!