Orlando Nicoară, şeful Mediafax Group, deţinut de Adrian Sîrbu, şi-a dat demisia după ce timp de opt ani a condus compania. El a le-a transmis colegilor o scrisoare prin care îi anunţă că decizia lui nu are legătură cu dosarul penal deschis de procurori, şi nici cu insolvenţa.
Nicoară a explicat într-un mesaj postat pe blog motivul demisiei.
„Mi-am anuntat intern plecarea la inceputul lui octombrie, acum doua luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolventa a fost ceruta pe 26 noiembrie.
Opt ani care s-au împlinit în iulie. Cam asta a fost perioada petrecuta în cele 3 companii sau grupuri pentru care am lucrat până acum. Au fost 16 ani frumoşi. Ultimii 8, plini, cu multe realizări care li se datorează colegilor şi cu multe încercări mai puţin reuşite care mi se „datorează” mie. Voi rămâne cel mai mare fan al proiectelor Mediafax Group şi al oamenilor care lucrează la ele. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor pentru tot ce ne-a ieşit în ultimii 8 ani. Ce va urma? Voi reveni cu detalii :)”, a scris Orlando Nicoară pe blog.
11 persoane, acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul MediaPro, au fost arestate în data de 6 decembrie. Este vorba despre Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena-Lucia Adăscăliţei, Elena Niţă, George-Laurenţiu Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu. Prejudiciul adus bugetului de stat în acest dosar este de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit
Vineri, procurorii au audiat şi alte persoane în acest dosar, printre care şi Andrei Boncea, soţul cântăreţei Loredana Groza, dar acesta nu a fost reţinut.
Procurorii susţin că, în perioada 2009-2014, Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi comerciale de profil „media”, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor societăţi şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip „fantomă”.
„O parte din sumele înscrise în facturile sus-menţionate erau transferate în conturile bancare ale societăţilor emitente (reprezentând ‘comisionul’ pentru ‘serviciile de facturare prestate de aceste societăţi’ şi, eventual, TVA-ul – de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanţe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăţi comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajaţi din cadrul acestora”, declară procurorii.
Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 15.000.000 lei.