Orlando Nicoară consideră că jocurile de strategie care se fac acum pe piaţa gazelor naturale vor avea un deznodământ după care nimeni nu va câştiga cu adevărat. În calitate de spectatori, cetăţenii europeni vor avea cel mai mult de suferit.
„A început jocul de poker între Comisia Europeană și Putin. Sau, mai exact, pregătirea mesei de joc. Paradoxal pentru UE, care are scris mare „Piață liberă europeană” în ADN, Comisia propune o măsură comunistă: plafonarea prețului la gazul rusesc. O măsură extremă, o ultimă carte, o încălcare a tuturor principiilor unei piețe libere, reglementată de cerere și oferta. Care, mai mereu, trebuie să fie reglementată prin raționalizări. Vedeți exemplul Ungariei care nu mai are motorină și benzină din cauza plafonarii prețurilor.
DAR
Țînând cont de reacția lui Putin de ieri s-ar putea să funcționeze. Un Putin furios a anunțat că dacă UE va plafoma prețul la gaze va interzice orice export de gaze, petrol și cărbune către UE.
Cum arată „masa”?
UE are banii și piața. De la începutul invaziei Ucrainei, UE a cumpărat combustibili fosili din Rusia de peste 85 miliarde, fiind cea mai mare piață pentru Rusia, peste China și, surprinzător, Turcia, care e pe locul 3.
54%!!! din exporturile Rusiei de energie au ajuns în țările UE. Dependența țărilor UE de Rusia în ceea ce privește furnizarea de energia este și cea mai mare slăbiciune a comunității.
Iarna următoare ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii, a avertizat miercuri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. Preţul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare decât era înaintea pandemiei de Covid-19 şi aproape s-a dublat comparativ cu nivelul la care era în luna iulie. „Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti”, a avertizat comisarul. (Digi24)
Însă UE nu poate continuă să plătească prețul crescut pe gazele rusești fără să între în colaps economic. O analiză Goldman Sachs arată că populația Europei va plăti, în această iarnă 2000 de miliarde de euro în plus pentru energie. PIB-ul UE care se va duce pe costul energetic va crește la 15%, de la 2-4% cât a fost anul trecut și înainte de pandemie. ENORM.
Populația Europei nu are cum să plătească acești bani, iar guvernele vor trebui să subventioneze. Suma e la fel de mare că PNRR-ul aprobat de Comisie pentru ajutorarea țărilor afectate de pandemie. Încă 2000 de miliarde într-un interval atât de scurt ar pune pe butuci UE. Ironic, FMI a transmis zilele trecute un avertisment Uniunii Europene că a ajuns la datorii foarte mari care trebuie restructurate. Da, acel FMI care e obișnuit să țină lecții de economie țărilor din lumea a treia. Așa că decidenții de UE aleg să joace la fel de dur precum Putin. Sau măcar să-l amenințe. Vom vedea dacă trec la fapte.
De partea cealaltă Putin își finanțează costurile războiului din Ucraina cu banii europenilor. $100 de miliarde ar fi costat invazia Ucrainei până în prezent. $85 de miliarde le-a primit de la UE. Care UE finanțează și ea Ucraina cu armament și bani. Azi, singura slăbiciune a lui Putin este că NU are ce să facă/unde să ducă gazul dacă oprește livrările către UE. Rezervoarele sunt pline 90%, a anunțat Gazprom, iar prin unele zone se arde gazul, la propriu, pentru că nu mai au unde să-l înmagazineze. Rusia nu are unde să-și trimită energia. Gazoductul către China pâraie din toate încheieturile și nu mai poate susține cantități suplimentare. Într-o piață liberă gazul blocat de UE și-ar fi găsit imediat alți cumpărători. Însă e blocat în Rusia din cauza infrastructurii. Iar să-l transformi în gaz lichefiat și să-l trimiți pe mare în Indonezia nu merge. Pentru că rușii nu au capacitățile de lichefiere necesare pentru asta. Adică sunt blocați cu el.
Există suficient de multe voci care au spus că Rusia exportă energie în țările care i-au impus sancțiuni prin așa numitele țări proxy. Au fost vehiculate India, China și Turcia. Un lanț de iubire economică în care toată lumea câștigă. Francezii au trimis ministrul de Externe la Istanbul să le spună turcilor să înceteze cu încălcările sancțiunilor. Care turci au un istoric în a le încălca, fiind prinși într-o poziție incomodă și în cazul Iranului. Unde ar fi fost implicat și unul dintre băieții lui Erdogan.
Probabilitatea că exporturile prin aceste țări proxy să se întâmple este destul de mare, dacă UE plafoneaza prețul. Cu siguranță vor fi țări UE care să accepte creșterea importurilor din aceste țări. Pe asta se bazează și Putin, că o astfel de măsură va diviza Europa. Și pe presiunea populației și a companiilor care vor suportă frigul și vor trage obloanele.
E greu să câștigi un astfel de joc împotriva lui Putin. Ar fi capabil să transforme toată Rusia într-o uriașă seră în care se arde gazul ce nu poate fi exportat. Dar, probabil, merită încercat ținând cont că nici să-i plătești în continuare prețul de 15 ori mai mare nu poate funcționa. Iar banii tăi să fie folosiți pentru bombardarea Ucrainei.
Grea decizie. Vom vedea cine va clipi primul la masă. Din păcate, în calitate de spectatori, vom suferi, ca europeni, mult. Nu mai mult însă decât suferă ucrainenii”, a scris Orlando Nicoară, pe Facebook.