De la începutul războiului din Ucraina, soldaţi ruşi au fost acuzaţi că au ucis mii de civili în localităţile pe care le-au ocupat. Mulţi ucraineni ucişi de ruşi au ajuns în gropi comune în încercarea de a acoperi ororile comise de soldaţii lui Vladimir Putin. Autorităţile ucrainene au relatat despre crimele, violurile, furturile şi alte tipuri de abuzuri comise de soldaţii ruşi de la invadarea Ucrainei în 24 februarie. De Paşte, regizoarea Olga Novikova, directoarea Festivalului de Film de la Mariupol, a scris pe Facebook că fiul ei, Alexey, a fost luat prizonier şi că cei care îl ţin captiv i-au cerut 5.000 euro în schimbul eliberării lui. Cei care i-au răpit fiul au contactat-o pe contul de Facebook al fiului şi i-au trimis şi o înregistrarea video cu fiul ei în timp ce era interogat. Cel care a contactat-o i-a dat asigurări că dacă nu primeşte banii „până mâine” îl va ucide pe băiat.
Citeşte şi: Presa rusă: Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai
„Astăzi [24 aprilie], în jurul orei 14:00, m-au contactat de pe contul de Facebook al fiului meu. Un bărbat pe care nu-l mai auzisem până acum a trimis un mesaj vocal prin care mi-a cerut să-i trimit numărul meu de telefon: „Trimite numărul de telefon pentru contul tău Telegram – îl avem pe fiul tău”. Dar nu m-au sunat pe telefon, așa că nu am aflat numărul răpitorilor. M-au sunat pe Facebook Messenger – din nou din contul fiului meu – și mi-au spus direct: „Îți dăm 15 minute să te gândești – dacă faci o ofertă care ne interesează, îl vom lăsa pe fiul tău să trăiască; dacă nu, îl vom împușca.”, a povestit Olga pentru meduza.io,un site de stiri independent, interzis la Kremlin.
„Cincisprezece minute mai târziu, m-au sunat înapoi și le-am spus că nu știu ce ofertă aș putea face care să-i intereseze; Sunt refugiat și nu am nimic. „Avem nevoie de bani.” Cât costă? „5.000 de euro până mâine.” Cum ar trebui să obțin asta? Înțelegi câți bani sunt? „Nu este treaba noastră. Dacă nu reușești să o obții, îți vom trimite un videoclip cu fiul tău fiind ucis.”
Au spus că, dacă vor primi banii, îl vor trimite la biroul comandantului [militarului rus], unde va lucra, și citez, „cu toți ceilalţi prizonieri în interesul Uniunii Sovietice”.
Apoi au început să-şi bată joc și să strige în microfon: „Glorie Ucrainei!” Parcă ar fi fost un circ! Discuți despre viața fiului meu cu mine – de ce să joci astfel de jocuri?”, a mai povestit ucraineanca.
Regizoarea din Mariupol a mai spus că rapitorii nu i-au permis să vorbească la telefon cu fiul ei, dar i-au trimis un video.
„Mă numesc Novikov Alexei Antonovici. Am fost capturat pe 23 aprilie, la Mariupol. Sunt soldat în Brigada Teritorială 109 a Forțelor de Apărare din Regiunea Donețk”, spune băiatul răpit, în clip, după care afirmă că a fost tratat bine și a fost lovit doar o dată.
Răpitorii i-au trimis, de asemenea, o fotografie cu carnetul său de student emis de Universitatea din Mariupol – băiatul este student în anul I la ştiinţe politice – şi o fotografie cu paşaportul lui.
Femeia a povestit că a reuit să fugă din Mariupol în data de 18 martie. „Mi-am luat toată familia: bunicile, nora mea, prietenii noștri. Erau șapte oameni în mașina noastră — am mers la Zaporojie. Atunci încă mai existau coridoare umanitare – acum nu există și este imposibil să ieşi din oraş.
Când am plecat, deja bombardaseră teatrul de teatru. În centrul orașului erau multe ruine. Străzile erau acoperite de epave. Erau cratere uriașe de la bombe aeriene. Orașul era greu de recunoscut”.
Femeia spune că fiul ei a rămas în oraş şi câteva zile bune nu a mai ştiut nimic de el. „Apoi, pe 14 aprilie, am reuşit să luam legătura și așa am aflat că situația din Mariupol este critică și apărătorii orașului nu primeau niciun ajutor”, mai spune Olga.