Cântăreaţa americană Madonna, care urmează să susţină un concert, marţi seară, la Moscova şi un alt concert, miercuri, la Sankt Petersburg, speră că „tribunalul va da dovadă de clemenţă şi că aceste femei vor fi puse în curând în libertate”, potrivit unor declaraţii citate în presa rusă şi preluate de AFP.
Cele trei femei, membre ale grupului punk Pussy Riot, judecate în cadrul unui proces ce a debutat în iulie la Moscova, riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.
„Să iei poziţie în favoarea grupului Pussy Riot înseamnă să te amesteci în treburile interne ale ţării noastre şi să pui presiune pe decizia tribunalului”, a declarat pentru agenţia de presă Interfax serviciul de presă al Uniunii purtătorilor de drapele ortodoxe, un grup monarhist.
„Este de datoria noastră să cerem interzicerea acestor concerte: această cântăreaţă îşi bate joc în mod deschis de legile noastre, de tradiţiile noastre şi de cultura noastră”, a adăugat un purtător de cuvânt al Uniunii fraternităţilor ortodoxe.
Mai multe celebrităţi internaţionale şi-au manifestat public sprijinul pentru Pussy Riot, un grup rus ale cărui trei membre au fost arestate după ce au interpretat, în februarie, într-o biserică din Moscova, un cântec anti-Putin. Printre acestea se numără Sting, Anthony Kiedis, solistul trupei californiene Red Hot Chili Peppers, dar şi grupul american Faith No More.
Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu susţine o pedeapsă severă pentru cele trei membre ale grupului de muzică punk Pussy Riot.
„Nu este nimic bun în ceea ce au făcut. Totuşi nu cred că ar trebui judecate prea sever pentru asta”, a declarat Vladimir Putin.
Maria Alyokhina, Nadejda Tolokonnikova şi Ekaterina Samutsevitch, trei dintre membrele trupei punk-rock Pussy Riot, se află în detenţie provizorie de aproape şase luni, pentru că au interpretat, pe 21 februarie, cu măşti pe faţă, dar cu chitare electrice şi instalaţie de sunet funcţională, „o rugăciune punk” intitulată „Maica Domnului, alungă-l pe Putin!” (actualul preşedinte al Rusiei), în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Cazul trupei Pussy Riot a generat multe reacţii de dezaprobare în Rusia, ţară în care, după căderea regimului comunist, în 1991, religia a căpătat un avânt fără precedent.
Cu toate acestea, numeroase personalităţi care aparţin de comunitatea ortodoxă şi-au exprimat în mod public dezacordul faţă de gravitatea acuzaţiilor aduse celor trei cântăreţe.