În mitologia românească, Rusaliile sau Ielele sunt considerate fiinţe fantastice, considerându-se a fi fiicele lui Rusalim Împarat. Rusaliile, de altfel înzestrate cu puteri magice, îndeosebi de seducţie, pot fi adeseori malefice, umblă prin văzduh şi pot provoca multe suferinţe oamenilor: îi schimonosesc sau înnebunesc pe toţi cei ce nu le respectă zilele.
CITEŞTE ŞI Liber de Rusalii: 3 şi 4 iunie, zile NELUCRĂTOARE pentru angajaţii români
În Oltenia, legat de Rusalii este şi faimosul joc al Căluşarilor, dans ritual specific oltenesc ce vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele. Luni, în a doua zi de Rusalii, căluşarii se duc la casele unde există bolnavi. Dansul Căluşarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „dansul ielelor” ce i-a luat minţile.
În vremuri vechi, bărbaţii care umblau singuri noaptea, drumeţii care riscau să fie prinşi de magia nopţii de Rusalii de către iele, purtau la brâu usturoi, frunze de tei, pelin sau nuc, fire de busuioc, pentru îndepărtarea puterii misterioase a ielelor .
În Banat, pentru a gonii Rusaliile, se organizează un ritual la care participă fecioare cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Dupa ce depun un juramant, acestea merg pe câmp în vinerea dinaintea Rusaliilor şi culeg flori din care împletesc cununi.
În Ardeal, un obicei unic în ţară de Rusalii, se ţine în localitatea clujeană Batin. Aici se organizează „împănatul boului”, eveniment ce constă într-o procesiune care se desfăşoară pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ghirlande de flori. Boul este, la un moment dat, eliberat şi, conform tradiţiei, o fecioară „îl stăpâneşte”, apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese. Potrivit datinii, fata se va mărita într-un an.
Pe Valea Gurghiului, sătenii sărbătoresc în fiecare an, după Rusalii, obiceiul numit „udatul nevestelor”. Conform tradiţiei, numai femeile care vor fi udate vor fi mai sănătoase şi mai frumoase.
În Bucovina, unde tradiţia se păstrează mai bine, oamenii se duc la biserică pentru a sfinţi crengi de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-a pogorat peste Sfinţii Apostoli. Crenguţele se agaţă apoi la streaţina caselor sau la icoane. Ramurile de tei sfinţite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindinei.