„12 Years a Slave / 12 ani de sclavie” a câștigat duminică noapte premiul Academiei Americane pentru cel mai bun film și a intrat în istorie, devenind prima peliculă a unui regizor de culoare care obține cea mai înaltă distincție a industriei cinematografice în cele 86 de ediții ale premiilor Oscar.
OSCAR 2014. „12 Years a Slave / 12 ani de sclavie” este bazat pe povestea adevărată a unui bărbat care luptă să supravieţuiască şi să fie liber. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.
Solomon Northup e un negru liber care trăieşte în statul New York în perioada de dinaintea Războiului Civil din SUA, în urma căruia s-a abolit sclavia. Solomon e un tâmplar priceput şi un lăutar talentat. Doi angajaţi ai unui circ îl descoperă şi îi propun să se alăture lor pentru a da spectacole bine plătite de cântat la vioară. Bucuros de aprecierea ce i se arată şi de posibilitatea de a câştiga mai mult, Solomon pleacă într-o scurtă călătorie cu cei doi străini spre Washington DC, fără să-şi anunţe soţia, care e plecată la muncă. A doua zi de dimineaţă el se trezeşte drogat, legat şi închis într-o celulă a unui negustori de sclavi. Când Northup declară că e un om liber şi îi sunt încălcate drepturile, e bătut şi avertizat să nu mai vorbească vreodată de viaţa sa la New York. Alături de alţi sclavi de culoare, Solomon e transportat cu un vapor spre New Orleans, iar pe drum unii mor de la o epidemie. Un marinar îl ajută pe Solomon şi îi duce soţiei sale o scrisoare din care aceasta să afle ce s-a întâmplat, însă cum Northup nu ştie să spună care îi va fi destinaţia, familia nu poate ajunge la el să-l salveze. Timp de 12 ani, Solomon rămâne sclav şi are mai mulţi stăpâni, printre care deosebit de crudul Edwin Epps, care are o plantaţie de bumbac. Când ajunge să lucreze ca tâmplar alături de canadianul Samuel Bass, Solomon are în sfârşit încredere să-şi spună povestea. Bass îi trimite o scrisoare soţiei lui Solomon, care-l trimite la plantaţie pe Henry Northup, un avocat alb, a cărei familie l-a avut cândva sclav pe tatăl lui Solomon şi l-a eliberat. Avocatul va contacta autorităţile pentru a-l elibera pe Solomon.
„Dedic premiul tuturor celor care au îndurat sclavia şi celor care încă se mai luptă cu sclavia şi astăzi”, a spus regizorul Steve Mc Queen.
Filmul regizorului britanic Steve McQueen, care abordează problema sclaviei în America de dinaintea Războiului Civil, a mai câștigat alte două premii Oscar: pentru cea mai bună actriță în rol secundar (debutanta Lupita Nyong’o) și pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de John Ridley, care a transpus pentru marele ecran cartea de memorii a lui Solomon Northup, un om liber ajuns sclav în Louisiana.
„Toată lumea merită nu doar să supraviețuiască, ci să trăiască. Aceasta este cea mai importantă moștenire a lui Solomon Northup”, a afirmat McQueen în discursul de primire a premiului.