OSCAR 2015: Anul acesta, pe lista laureaților Oscar care au câștigat și Zmeura de Aur s-ar putea adăuga nume precum Nicolas Cage, Charlize Theron sau Susan Sarandon. Dar iată în continuare câteva nume celebre de la Hollywood ale căror cariere actoricești au descris traiectorii sinusoidale între Oscar și Zmeura de Aur.
Laurence Olivier
O mare legendă a cinematografiei mondiale, Laurence Olivier a câștigat trei premii Oscar (dintre care două onorifice) și două Zmeure de Aur. El este, de altfel, primul actor laureat al unui premiu Oscar (‘Hamlet’ 1948) care a primit și Zmeura cu rolul din „The Jazz Singer”, în 1981, la prima ediție a premiilor Zmeura de Aur, urmată de încă o Zmeură doi ani mai târziu pentru rolul din „Inchon”.
Ben Affleck
Ben Affleck a câștigat suficiente Zmeure pentru a face gem: cel mai prost actor pentru rolurile din ‘Daredevil’, ‘Gigli’ și ‘Paycheck’, precum și Zmeura pentru cel mai prost cuplu dintr-un film cu rolul din ‘Gigli’, alături de Jennifer Lopez. Interesant este și faptul că el a adunat toată această „zmeură” într-un singur an, în 2004. Desigur însă că Affleck și-a putut găsi consolarea în cele două premii Oscar câștigate în carieră — cel pentru cel mai bun scenariu original cu ‘Good Will Hunting’ (1998) și cel pentru cel mai bun film cu „Argo” (2013).
Roberto Benigni
Un actor genial, care amintește de Chaplin pentru unii, a purtat filmul „La vita e bella” (1997) pe culmile succesului la gala Oscar din 1999 când a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal dar și premiul pentru cel mai bun film străin în calitate de regizor al acestei producții. Același geniu actoricesc i-a adus însă și o Zmeură de Aur pentru cel mai prost actor în ‘Pinocchio’ (2002).
Halle Berry
Este cunoscut faptul că Hollywood-ul poate fi nedrept cu actrițele, situație exemplificată de greutatea cu care multe actrițe talentate își găsesc roluri bune după ce au câștigat câte un Oscar. Din acest punct de vedere, Halle Berry este una dintre cele mai neîndreptățite actrițe. După ce a câștigat premiul Oscar în rolul unei mame văduve în filmul ‘Monster’s Ball’ (2001), Halle Berry a reușit să fie sexi și atât în rolul principal din „Catwoman”, în 2004. Acest rol i-a adus o binemeritată Zmeură de Aur la categoria rezervată celor mai slabe actrițe.
Marlon Brando
O legendă a marelui ecran, un personaj carismatic ce întruchipează, alături de James Dean, Elvis Presley și Marilyn Monroe, generația rebelă de la Hollywood din anii ’50, Marlon Brando a fost mai mult preocupat să nu facă niciun compromis ca actor decât să câștige premii. Primul lui Oscar, pentru filmul ‘On the Waterfront’ (1954), a fost urmat de cel pentru rolul din ‘The Godfather’ (1972), pe care însă l-a refuzat trimițându-o pe actrița activistă pentru drepturile amerindienilor Sacheen Littlefeather (Maria Cruz) să-l accepte în locul său. Spre sfârșitul carierei sale însă, lui Marlon Brando părea că nu-i mai pasă de actorie, de mesajul pe care-l transmite publicului și a primit și o Zmeură de Aur pentru rolul din ‘The Island of Dr. Moreau’ (1996).
Sandra Bullock
Sandra Bullock a avut un excelent an 2009, jucând în două dintre cele mai mari succese de box-office din cariera sa: ‘The Proposal’ și ‘The Blind Side’. Ea a primit și prima nominalizare la Oscar din carieră pentru rolul din „The Blind Side”, nominalizare care s-a materializat într-un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal. Puterea emanată de Sandra Bullock în aceste roluri i-a făcut pe mulți să treacă cu vederea un fiasco de comedie romantică realizată în același an, „All About Steve”. Nu însă și pe organizatorii premiilor Zmeura de Aur. Sandra a câștigat două Zmeure de Aur cu acest film, pentru cea mai proastă actriță și pentru cel mai prost cuplu, alături de Bradley Cooper, unul dintre favoriții la Oscar din acest an. Până la urmă însă tot Sandra a avut ultimul cuvânt și, cu demnitate, s-a prezentat în persoană pentru a-și primi Zmeura.
Sofia Coppola
Cazul Sofiei Coppola este considerat unul dintre cele mai flagrante cazuri de nepotism din istoria cinematografiei. Regizorul Francis Ford Coppola și-a distribuit fiica într-un rol secundar în ‘The Godfather: Part III’ (1990), filmul cel mai slab al seriei „Nașul”. Pentru acest rol ea a primit în 1991 două Zmeure de Aur, una pentru cea mai proastă actriță în rol secundar și una pentru cea mai slabă actriță la debut. Doisprezece ani mai târziu Sofia a fost nominalizată la Oscar pentru regie și scenariu cu producția ‘Lost in Translation’, reușind să câștige la categoria scenariu original.
Kevin Costner
Despre Kevin Costner este greu să spui dacă este un actor bun sau prost. Laureat a două premii Oscar, Costner are și o impresionantă colecție de Zmeure de Aur, „distincție” pe care a primit-o de șase ori. Momentul de glorie al lui Costner este legat de filmul ‘Dances with Wolves’ cu care a primit Oscarul pentru regie și pe cel pentru cel mai bun film, plus nominalizarea la categoria cel mai bun actor. Un an mai târziu câștiga și prima Zmeură de Aur, pentru cel mai prost actor, cu rolul din for ‘Robin Hood: Prince of Thieves’. A urmat o Zmeură de Aur pentru cel mai slab sequel în 1995 pentru „Wyatt Earp”, o Zmeură pentru cel mai prost actor în 1996 cu „Waterworld” și încă în 1997 cu filmul ‘The Postman’ pentru cel mai prost film, regie și interpretare.
Faye Dunaway
La doar câțiva ani după ce a câștigat un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal cu filmul „Network” (1977), Faye Dunaway a primit și două Zmeure. Prima dintre ele a venit în 1982 pentru rolul principal feminin din filmul ‘Mommie Dearest’, zmeură pe care a împărțit-o cu Bo Derek („Tarzan, the Ape Man”). A doua Zmeură însă a putut să o păstreze pe toată pentru ea: cea mai slabă actriță în rol secundar cu filmul „The Temp” (1993).
Al Pacino
Unul dintre cei mai iubiți și respectați actori de la Hollywood, Al Pacino a fost nominalizat de opt ori la Oscar și a câștigat doar o dată, în 1993, pentru rolul din „Scent of a Woman” (Parfum de femeie). În ceea ce privește Zmeura de Aur, „performanțele” sale sunt oarecum mai bune: două premii câștigate din șase nominalizări. Cariera lui Al Pacino a fost „decorată” cu Zmeura de Aur pentru cel mai prost cuplu de actori și pentru cel mai prost actor în rol secundar în 2012, cu filmul lui Adam Sandler (un abonat al Zmeurei de Aur) „Jack and Jill”. Chiar și așa, au existat unii critici care i-au luat partea lui Al Pacino, considerând rolul din acest film un fel de pamflet autoironic al starului și nicidecum actorie de slabă calitate.
Anul acesta, cea de-a 35-a ediție a premiilor Zmeura de Aur va avea loc la 21 februarie, fiind urmată la 22 februarie de mult-așteptata Gală a premiilor Oscar ce a ajuns la cea de-a 87-a ediție.
OSCAR 2015 este, ca în fiecare an, evenimentul care încununează anul cinematografic precedent şi asupra căruia sunt aţintite, deopotrivă, privirile specialiştilor şi cinefililor. Cu nominalizări surpriză, sau mai bine zis cu mari absenţi care au dat lovitura în box-office, Oscarurile din acest an promit, însă, să fie un spectacol.
Iată lista completă a nominalizărilor la OSCAR 2015 şi favoriţii la principalele categorii:
OSCAR 2015 Cel mai bun film:
„American Sniper”, de Clint Eastwood
„Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu
„Boyhood”, de Richard Linklater
„The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson
„The Imitation Game”, de Morten Tyldum
„Selma”, de Ava DuVernay
„The Theory of Everything”, de James Marsh
„Whiplash”, de Damien Chazelle
FAVORITE la câştigarea premiului pentru cel mai bun film sunt „Boyhood” şi „Birdman”
OSCAR 2015 Cel mai bun actor în rol principal:
Steve Carell pentru rolul din „Foxcatcher”
Bradley Cooper, pentru interpretarea din „American Sniper”
Benedict Cumberbatch, pentru „The Imitation Game”
Michael Keaton, pentru „Birdman”
Eddie Redmayne, pentru „The Theory of Everything”
FAVORIŢI sunt Michael Keaton şi Bradley Cooper.
OSCAR 2015 Cea mai bună actriţă în rol principal:
Marion Cotillard pentru rolul din „Deux jours, une nuit”
Felicity Jones pentru „The theory of everything”
Julianne Moore pentru „Still Alice”
Rosamund Pike pentru „Gone Girl”
Reese Witherspoon pentru „Wild”
FAVORITE sunt Reese Witherspoon şi Julianne Moore.
OSCAR 2015 Cea mai bună regie:
Alejandro Gonzalez Inarritu, pentru „Birdman”
Richard Linklater, pentru „Boyhood”
Bennett Miller, pentru „Foxcatcher”
Wes Anderson, pentru „The Grand Budapest Hotel”
Morten Tyldum, pentru „The Imitation Game”
FAVORIŢI sunt Richard Linklater, care petrecut 12 ani filmând, cu aceiaşi actori, Boyhood, şi Alejandro Gonzalez Inarritu.
OSCAR 2015 Cel mai bun actor în rol secundar:
Robert Duvall („The Judge”)
Ethan Hawke („Boyhood”)
Edward Norton („Birdman”)
Mark Ruffalo („Foxcatcher”)
J.K Simmons („Whiplash”)
FAVORIŢI sunt Edward Norton şi JK Simmons.
OSCAR 2015 Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Patricia Arquette („Boyhood”)
Laura Dern („Wild”)
Keira Knightley („The Imitation Game”)
Emma Stone („Birdman”)
Meryl Streep („Into the Woods”)
FAVORITĂ este Patricia Arquette.
OSCAR 2015 Cel mai bun film străin:
„Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)
„Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia)
„Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia)
„Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania)
„Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)
OSCAR 2015 Cel mai bun lungmetraj de animaţie:
„Big Hero 6”, „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea”, „The Tale of the Princess Kaguya”
OSCAR 2015 Cea mai bună regie artistică:
„The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Interstellar”, „Into the Woods”, „Mr. Turner”
OSCAR 2015 Cel mai bun scenariu adaptat:
„American Sniper” (Jason Hall), „The Imitation Game” (Graham Moore), „Inherent Vice” (Paul Thomas Anderson), „The Theory of Everything” (Anthony McCarten),
„Whiplash” (Damien Chazelle)
OSCAR 2015 Cel mai bun scenariu original:
„Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo), „Boyhood” (Richard Linklater), „Foxcatcher” (E. Max Frye şi Dan Futterman), „The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson & Hugo Guinness), „Nightcrawler” (Dan Gilroy)
OSCAR 2015 Cea mai bună imagine:
„Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „The Grand Budapest Hotel”, „Ida”, „Mr. Turner”, „Unbroken”
OSCAR 2015 Cel mai bun montaj:
„American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Whiplash”
OSCAR 2015 Cea mai bună coloană sonoră:
„The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat), „The Imitation Game” (Alexandre Desplat), „Interstellar” (Hans Zimmer), „Mr. Turner” (Gary Yershon), „The „Theory of Everything” (Jóhann Jóhannsson)
OSCAR 2015 Cel mai bun cântec:
„Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Glory” din „Selma”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”, „Lost Stars” din „Begin Again”
OSCAR 2015 Cel mai bun montaj de sunet:
„American Sniper”, „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „The Hobbit: The Battle of the Five Armies”, „Interstellar”, „Unbroken”
OSCAR 2015 Cel mai bun mixaj de sunet:
„American Sniper”, „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, „Interstellar”, „Unbroken”, „Whiplash”
OSCAR 2015 Cele mai bune efecte vizuale:
„Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „Interstellar”, „X-Men: Days of Future Past”
OSCAR 2015 Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură:
„Foxcatcher”, „The Grand Budapest Hotel”, „Guardians of the Galaxy”
OSCAR 2015 Cele mai bune costume:
„The Grand Budapest Hotel”, „Inherent Vice”, „Into the Woods”, „Maleficent”, „Mr. Turner”
OSCAR 2015 Cel mai bun scurtmetraj animat:
„The Bigger Picture”, „The Dam Keeper”, „Feast”, „Me and My Moulton”, „A Single Life”
OSCAR 2015 Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune:
„Aya”, „Boogaloo and Graham”, „Butter Lamp (La Lampe Au Beurre De Yak)”, „Parvaneh”, „The Phone Call”
OSCAR 2015 Cel mai bun lungmetraj documentar:
„CitizenFour”, „Finding Vivian Maier”, „Last Days in Vietnam”, „The Salt of the Earth”, „Virunga”
OSCAR 2015 Cel mai bun scurtmetraj documentar:
„Crisis Hotline: Veterans Press 1”, „Joanna”, „Our Curse”, „The Reaper (La Parka)”, „White Earth”