OSCAR 2017. Multe dintre filmele propuse abordează probleme sociale, așa cum este, de exemplu, cazul producției ”I Am Nojoom, Age 10 and Divorced” (Eu sunt Nojoom, de 10 ani și divorțată), propusă de Yemen, țară care intră prima dată în competiția pentru prestigiosul premiu.
Filmul, realizat de regizorul Khadija Al-Salam, scoate în evidență situația dificilă a uneia dintre victimele căsătoriei copiilor într-o națiune săracă, sfâșiată de război.
Bosnia și Herțegovina a ales „Death in Sarajevo” (Moarte în Sarajevo), filmul cu care regizorul Danis Tanovic a câștigat în acest an, la Festivalul de Film de la Berlin, ”Ursul de Argint — Marele Premiu al Juriului” și premiul FIPRESCI (al Federației Internaționale a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiție.
Luxemburgul va concura cu ”Voices from Chernobyl” al regizorului Pol Cruchten, bazat pe cartea cu același nume scrisă de laureata premiului Nobel pentru Literatură Svetlana Alexievich din Belarus.
Producția ”Toni Erdmann”, a regizoarei Maren Ade, despre o femeie a cărei carieră este dată peste cap în urma unei vizite neanunțate a tatălui său, a fost propunerea Germaniei, scrie DPA.
Filmul „Sieranevada” regizat de Cristi Puiu a fost ales să reprezinte România în competiția pentru Oscar la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină”, conform Centrului Național al Cinematografiei (CNC).
Academia americană de film va anunța o listă scurtă a candidaților pentru această categorie la 17 ianuarie și lista finală cu cinci nominalizați la 24 ianuarie.
Ceremonia de premiere va avea loc 26 februarie la Teatrul Dolby din Los Angeles.