Este una din extrem de puţinele confirmări din surse independente că armamente moderne de concepţie rusă sunt folosite în conflictul dintre separatişti şi armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.
Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat pentru AFP că a „reperat patru sisteme de război electronic distincte (…) în teritoriile care nu sunt controlate de guvernul” ucrainean, potrivit Agerpres.
Într-un raport publicat sâmbătă, OSCE a transmis că a reperat, datorită unei drone, sistemele ruse Leer-3, Krasukha-2, Bylina şi Repellent-1 în apropiere de satul Ciornuhîne, 64 de kilometri la sud-vest de Lugansk, bastion al rebelilor. Organizaţia nu a indicat explicit ţara de la care ar putea proveni aceste armamente.
Aceste sisteme militare moderne, folosite pentru a bruia comunicaţiile mobile sau rachetele ghidate prin radar, sunt fabricate în Rusia doar de câţiva ani. Conform media ruse, unul dintre ele, Repellent-1, este folosit în special pentru a bruia şi elimina dronele.
Deşi OSCE refuză să speculeze asupra sursei exacte a interferenţelor, organizaţia a confirmat zeci de cazuri de bruiaj asupra propriilor sale drone, pe care le foloseşte pentru a monitoriza conflictul, inclusiv în teritoriilor separatiste, potrivit Agerpres.
Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea de multiple armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, însă violenţe au loc cu regularitate în estul Ucrainei.
OSCE dispune de o echipă de 600 de membri pentru misiunea sa de observaţie în Ucraina şi creează rapoarte zilnice.