România a demonstrat că are cultura pluralismului politic şi un proces democratic bine stabilit, cu ocazia alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie 2012, a fost concluzia observatorilor Adunării Parlamentare a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) exprimată într-o declaraţie e presă. În compraţie cu o vară politică fierbinte, campania parlamentară a fost destul de liniştită, au mai constatat observatorii OSCE, adăugând că atmosfera politică încinsă de retorici ascuţite şi de presiuni exercitate asupra autorităţilor, au subminat încrederea, dar atât de mult încât să afecteze întreaga desfăşurare democratică a alegerilor.
„Aceste alegeri au fost o demonstraţie convingătoare că România beneficiază de structuri adecvate pentru a desfăşurarea alegerilor”, a afirmat Wolfgang Grossruck, şeful misiunii restrânse de observaţie a Adunării Parlamentare a OSCE. „Abilitatea de a organiza alegeri democratice între mediu încă destul de polarizat arată că România are un mare potenţial de a face faţă provocărilor”, a mai spus Grossruck.
Campania electorală a fost în mare parte afectată de lupta pentru putere dintre preşedintele României, Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, au mai spus observatorii. Cei mai mulţi dintre interlocutori au criticat lipsa unei dezbateri pure asupra politicilor (partidelor, n.r.). Presa pluralistă a reflectat un spectru larg de puncte de vedere, sprijinind vădit adesea forţe politice diferite, au mai afimat membrii misiunii.
Sistemul electoral este complex şi a fost modificat pe parcursul acestui an prin Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului. Se anticipează o amplă consolidare a procedurilor electorale, iar observatorii afirmă că speră ca acest demers va duce la o mai mare încredere a cetăţenilor în clasa politică.
AP a OSCE a avut o misiune limitată de observare a alegeilor parlamentare din România, la invitaţia autorităţilor române, se mai precizează în ciomunicatul organizaţiei europene.