Oskar Fischinger La 117 ani de la nașterea lui Oskar Fischinger, cel care a afirmat că „muzica nu se limitează la lumea sunetelor; există și o muzică a lumii vizuale”, Google vine cu un Doodle interactiv care te invită să descoperi muzica într-un mod aparte.
Oskar Fischinger. Născut lângă Frankfurt în 22 iunie 1900, cu exact 117 ani în urmă, Fischinger s-a pregătit să devină violinist, constructor de orgi și proiectant în arhitectură, însă totul s-a schimbat când a descoperit filmul. Oskar Fischinger a rămas în istoria filmului de animație ca un creator de imagini halucinatorii.
Oskar Fischinger s-a mutat ulterior la Berlin unde filmele sale abstracte au devenit incredibil de populare în anii 1930. Producțiile sale erau prezentate în toate jurnalele de dinaintea filmelor în cinematografele din Europa, America, chiar și Asia.
Unele dintre animațiile avangardiste ale lui Oskar Fischinger au fost concepute ca reclame la înregistrări de muzică clasică și sunt considerate ca precursoare ale videoclipurilor pop din zilele noastre. Oskar Fischinger nu a încercat niciodată să ilustreze muzica, ci a fost tentat să-i ofere muzicii un echivalent vizual.
Oskar Fischinger a produs în Germania efectele speciale la celebrul film al lui Fritz Lang „Femeia din Lună” din 1929, dar naziștii i-au interzis ulterior toate lucrările considerându-le degenerate, scrie The Guardian. O dată cu ascensiunea partidului național-socialist, lui Fischinger nu i s-a mai permis să muncească.
Fischinger a emigrat în Los Angeles în anul 1936, unde a produs o parte din filmul lui Walt Disney „Fantasia”, în 1940.
Oskar Fischinger a creat efecte speciale pentru Fritz Lang, în 1929, pentru Femeia pe Lună, unul dintre primele filme Sci-Fi din lume.
Oskar Fischinger a realizat peste 50 de scurtmetraje și a pictat aproximativ 800 de pânze, dintre care multe sunt în muzee, galerii și colecții din întreaga lume.
Până să ajungă să ajungă să lucreze cu marii producători, Oskar Fischinger a fost nevoit să se împrumute de bani de la rude pentru a-și înființa propriul studio.
În 1928, Oskar Fischinger a fost angajat să lucreze la producția SF „Femeia pe Lună”, în regia lui Fritz Lang, fapt care i-a oferit un salariu constant pentru o perioadă.
Oskar Fischinger a murit în 1967, la Los Angeles.
omentul culminant al carierei artistice a lui Oskar Fischinger este atins în anul 1947 când creatorul german realizează animația „Motion Painting No 1”, considerată o capodoperă a genului. Fischinger a murit în 1967, iar filmele sale sunt adevărate predicții ale artei abstracte din epoca digitală.
Oskar Fischinger. La 117 ani de la nașterea sa, Google îl celebrează pe 22 iunie 2017 pe genialul Fischinger printr-un Google Doodle