„Numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adică măcinişuri din bobul întreg sau făinuri dietetice, la fabricarea cerealelor rafinate, procentul de făinuri dietetice fiind cuprins între 24% şi 75%, dar şi aceste produse au fost denaturate prin adaosul de arome artificiale, minerale şi vitamine sintetice, zahăr şi aditivi alimentari”, se arată în cercetare. Totodată, specialiştii au arătat că majoritatea produselor analizate au denumiri care induc în eroare consumatorul.
„Cerealele integrale cu gust de căpşuni conţin 0,3% pudră de căpşuni, fulgii de cereale cu ciocolată conţin 1,5% pudră de ciocolată, cerealele extrudate cu cacao şi aromă de ciocolată conţin glicerină, aromă artificială de ciocolată şi 4,75% cacao pudră”, se arată în cercetare.
Musli cu ciocolată şi caramel conţin ulei de turnesol
Potrivit specialiştilor, musli cu ciocolată şi caramel conţin ulei de turnesol, în timp ce cerealele expandate cu aromă de fructe sunt colorate cu carmin, un colorant obţinut dintr-o specie de insecte, mai spun reprezentanţii APC România. În ceea ce priveşte cantitatea de zahăr din produsele tip cereale, studiul trage un semnal de alarmă, asta pentru că în cazul a 81% dintre produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs. Astfel, se încalcă recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.
Cerealele abundă în aditivi alimentari
În cele 73 de produse analizate s-au identificat 13 aditivi alimentari, după cum urmează: fosfaţi de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroză, mono şi digliceride ale acizilor graşi, caramel, fosfat tricalcic, glicerină, gumă arabică, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine şi acid ascorbic. „Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decât amestecuri de făinuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale şi vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme, transformate într-o pastă de cereale care la temperaturi înalte a fost transformată prin procesul de extrudare în forme atrăgătoare pentru micii consumatori. Cerealelele integrale au un conţinut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine ( complexul B, PP si E ) în timp ce unele cereale rafinate conţin până la 50 de ori mai multe zaharuri decât cerealele integrale”, a declarat Costel Stanciu, preşedinte APC România.