Nu mai este un secret pentru nimeni că pe rafturile marilor magazine din ţara noastră sunt o mulţime de produse aduse din străinătate. Este vorba despre mezeluri, dar şi despre fructe şi legume. Multe dintre acestea pot fi, însă, adevărate bombe cu otravă, potrivit economica.net.
Anul trecut, prin Sistemul Rapid pentru Alimente şi Furaje (RASFF), instrument creat de către Comisia Europeană pentru a asigura securitatea alimentară la nivel global, statele care au aderat la acest sistem au transmis 3.049 de notificări, din care 775 (25,4%) au fost catalogate ca fiind alerte, adică informări despre alimente cu risc pentru consumatori ce se aflau deja pe rafturile magazinelor şi trebuiau retrase imediat de pe piaţă. Mai mult, potrivit ultimului raport RASFF publicat recent, în 2015, au existat 57 de notificări declanşate de cazuri de otrăvire prin consumul de alimente infestate, spre exemplu, cu salmonella sau produse alergenice nemenţionate pe etichetă precum lapte, ouă, soia, arahide etc.
Citeşte şi STUDIU: Cele mai rele alimente pe care le consumi zi de zi
Cele mai multe alimente cu probleme, calculând din punct de vedere al notificărilor din RASFF, provin din China (388 de notificări), Turcia (282 de notificări), India (276 de notificări), Spania (159), Polonia (118) şi Italia (117). România este ţara de origine pentru 19 produse pentru care s-au trimis notificări. La rândul ei, a transmis 23 de notificări cu privire la prezenţa pe teritorul său a unor alimente cu risc.
Cea mai serioasă alertă primită de România anul trecut (food poisoning alert) se referă la un soi de salam produs în Germania şi importat de o companie din Irlanda. Salamul conţinea urme de ou, ceea ce nu era menţionat pe etichetă, fapt ce a dus la îmbolnăvirea unui copil din Irlanda.
Potrivit raportului Comisiei Europene, cele mai mari probleme de securitate alimentară au fost generate de microorganismele patologice (261 de alerte din 745 de notificări), alergeni (114 alerte din 137 de notificări) micotoxine (74 de alerte din 475 de notificări) şi metale grele (73 de alerte).
Citeşte mai mult pe economica.net
Citeşte şi ATENŢIE la produsele pe care le cumpăraţi. Multe din ele sunt bombe alimentare VIDEO