Aceste chimicale din casa noastră pot provoca diferite afecţiuni organismului uman, de la alergii până la boli grave, cum ar fi astm, cancer, infertilitate sau naştere de copii cu malformaţii. Chimicalele dăunătoare se găsesc în aproape orice obiect din gospodăria modernă, de la linoleum sau volanul maşinii, până la carduri bancare şi jucării pentru cei mici, avertizează specialiştii citaţi de Daily Mail.
Cum ne îmbolnăvesc obiectele din viaţa noastră
Printre substanţele nocive cel mai des regăsite în obiectele din gospodărie pe primul loc se află ftalaţii, care pot afecta fertilitatea femeii şi care au fost incriminaţi pentru apariţia unor boli grave încă din copilărie, inclusiv leucemia. Ftalaţii sunt interzişi la ora actuală în produsele cosmetice din ţările Uniunii Europene. Expunerea organismului la acţiunea nocivă a ftalaţilor poate provoca diabet, astm şi diferite alergii, precum şi infertilitate la bărbaţi.
O altă substanţă incriminată este bisfenolul A, care se regăseşte în diferite obiecte de uz curent, cum ar fi ochelarii de soare sau cutiile metalice care conţin băuturi răcoritoare. De asemenea, bisfenolul se regăseşte şi în farfuriile şi tacâmurile din plastic pe care le folosim când suntem nevoiţi, de pildă, să luăm masa la birou. Bisfenolul A provoacă boli de inimă, cancer de sân, cancer de prostată, probleme de fertilitate.
Compuşii bifenil policloruraţi sunt alte otrăvuri periculoase pentru organismul uman, care pot cauza cancer, în special de ficat şi probleme de fertilitate la bărbaţi. Şi mai periculoase sunt substanţele care se folosesc la ignifugarea diferitelor obiecte, de la componente de computere, până la mobilier şi alte obiecte uşor inflamabile. Acestea pot provoca infertilitate şi cancer de prostată.
Într-un raport, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sugerează că ar fi cazul aplicării mai multor interdicţii în ceea ce priveşte fabricarea şi vânzarea de produse de conţin compuşi chimici periculoşi pentru organism, pentru a proteja sănătatea generaţiilor viitoare.
Aceşti produşi chimici reacţionează cu hormonii naturalui ai organismului uman care îi asigură creşterea, dezvoltarea şi buna lui funcţionare. În urma unor studii de laborator făcute pe animale s-a descoperit că aceste produşi chimici interacţionează în mod special cu hormonii tiroidieni, ceea ce poate afecta creierul, poate da hiperactivitate, deficit de atenţie şi chiar autism.