Ouă contaminate cu Salmonella descoperite în Bucureşti. Inspectorii Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au oprit de la comercializare 265.000 de ouă contaminate cu Salmonella.
Ouăle au fost depistate într-un centru de ambalare din București, înainte de a ajunge la comercializare.
„Niciun ou nu a ajuns pe rafturile magazinelor, toată cantitatea a mers spre un centru neutralizare”, a declarat Mihai Ponea, director general ANSVSA, potrivit Antena 3.
Microorganismele Salmonella sunt bacterii prezente în tubul digestiv al multor animale si pot contamina o varietate de alimente, între care carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.
Consumul de produse contaminate cu Salmonella produce toxiinfecții alimentare care se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale, diaree.
Severitatea salmonelozelor umane este dependentă de o serie de factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi cantitatea de germeni ingerată.
Forme mai grave apar la indivizii foarte tineri sau bătrâni şi la cei cu sistemul imunitar deficitar.
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, desfășoară controalele tematice specifice, pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a asigura cetăţenilor un comerţ civilizat, cu alimente sigure.
ANSVSA vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale și informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.
Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
ANSVSA recomandă cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Citeşte şi Lucian Bode anunţă reguli stricte despre slujba de Paşte şi INTERZIS total la petreceri