Ouăle, între mit şi adevăr. Atenţie mare la culoarea cojilor şi a gălbenuşului. Care sunt cele mai sănătoase ouă

Ouăle sunt cunoscute ca fiind surse excelente de nutrienţi, inclusiv proteine de bună calitate, vitamine şi acizi graşi esenţiali. De-a lungul timpului au circulat însă şi numeroase mituri despre aceste alimente.
Alina Costache
27 ian. 2022, 13:12
Ouăle, între mit şi adevăr. Atenţie mare la culoarea cojilor şi a gălbenuşului. Care sunt cele mai sănătoase ouă

Ouăle sunt bogate în colină (125 mg într-un ou), o substanţă nutritivă esenţială pentru întreţinerea funcţiilor cerebrale, ce încetineşte apariţia maladiei Alzheimer, conţin 7-8 g de proteine, adică o cincime din necesarul zilnic, şi sunt o sursă excelentă de vitamine A, D şi E.

Ouăle conţin minerale importante pentru organism, precum fierul, zincul şi fosforul. Acestea sunt necesare pentru menţinerea sănătăţii sistemul imunitar şi a sistemului osos. Fiind unul din alimentele cele mai populare, de-a lungul timpului au circulat numeroase mituri despre ouă.

Dieta Andreei Marin cu care a slăbit 5 kilograme în două săptămâni: „Mă simt mult mai bine acum”

Persoanele care au colesterolul ridicat nu ar trebui să mănânce ouă

Pentru o bună perioadă de timp, persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol le era recomandat să excludă ouăle din alimentaţie. Ouăle conţin acele grăsimi benefice care nu cresc întotdeauna nivelul colesterolului rău în sânge. Desigur, nu este o idee bună să consumaţi trei ouă la micul dejun, dar un ou pe zi nu vă va face rău. Cei care suferă de diabet şi boli cardiovasculare ar trebui să fie mai atenţi şi să nu mănânce mai mult de trei ouă pe săptămână.

Ouăle crude sunt mai sănătoase decât cele fierte

Unii oameni mănâncă ouă crude pentru a-şi creşte nivelul de proteină şi muşchii, pentru a-şi îmbunătăţi vocea sau pentru a reduce acidul stomacal. Specialiştii susţin că utilitatea oului crud este o metodă supraestimată. Albuşul de ou nu este la fel de bine absorbit atunci când este consumat crud, iar absorbţia biotinei (vitamina B7) poate fi blocată.

Laptele auriu, băutura care alungă orice răceală. Ai nevoie de două ingrediente banale şi imunitatea ta va fi de fier

Ouăle care au coaja brună sunt mai sănătoase decât cele albe

Studiile au arătat că ouăle brune sunt aproape la fel ca ouăle albe. Diferenţa dintre calitatea ouălor se face în funcţie de alţi factori. De exemplu, ouăle unei găini care a petrecut mult timp la soare conţin 3-4 ori mai multă vitamina D. Păsările care mănâncă alimente bogate în omega-3 au ouă care conţin mai mult omega-3.

Culoarea gălbenuşului determină prospeţimea oului

La prima vedere, această afirmaţie pare logică. De fapt, culoarea gălbenuşului depinde de alimentaţia păsării. Porumbul, lucerna, urzica şi alte plante fac gălbenuşul mai strălucitor şi mai deschis la culoare.

Ouăle de prepeliţă sunt mai bune

Ouăle de prepeliţă conţin mai multe proteine, vitamine şi elemente benefice organismului, însă diferenţa nu este semnificativă faţă de cele de găină. Pentru a vedea efectele, trebuie să consumaţi o cantitate destul de mare în mod regulat, potrivit esquix.ro.

Ouale sunt ieftine, gustoase, versatile in bucatarie, iar daca gasiti o batranica de la tara care sa vi le poata furniza, atunci puteti fi siguri ca respectati trendul „natural si sanatos”. Oul face parte dintre alimentele de baza, unul dintre cele mai consumate din lume, din mai multe motive.

Ce nutrienti si beneficii au ouale

Primul ar fi acela ca oul este o adevarata comoara de nutrienti pentru organism. Si este explicabil acest fapt, avand in vedere ca trebuie sa asigure dezvoltarea embrionului in pui. Asa ca abunda in acid linoleic, vitamine (A, complexul B, D, E), minerale (calciu, fier, zinc, seleniu), dar si grasimi importante pentru functionarea organismului nostru. Printre substantele nutritive din ou se numara colina, implicata in folosirea corecta a grasimilor de catre organism.

Este adevarat ca oul contine si colesterol, mai mult decat carnea. Insa acesta este implicat in formarea membranelor celulare, iar cercetatorii au demonstrat ca, atunci cand ne luam colesterolul din ou, este mai putin nociv decat atunci cand il luam din carne.

De-altfel, un ou contine 60 la suta din necesarul zilnic de colesterol. Mai mult, prezenta proteinelor si a vitaminelor B12 si D face ca un consum optim de oua (nu mai mult de unul pe zi, desi nu exista o recomandare universal valabila si acceptata de toti specialistii) poate scadea riscul de boala cardiovasculara.

Oul contine si proteine de calitate, extrem de importante intr-o dieta echilibrata. Pentru ca este atat de concentrat in elemente nutritive, oul este foarte satios si poate constitui un mic dejun gustos, un pranz alaturi de o salata uriasa sau un aliat in curele de slabire. Daca va doriti o omleta mai putin calorica, puteti renunta la galbenus si puteti combina albusurile cu legume, ciuperci sau branza light.

Cum pastram corect ouale

Oul este proiectat de Mama Natura sa reziste la temperatura camerei pentru a permite dezvoltarea puiului. Asa ca, daca va intrebati cum se pastreaza corect, raspunsul este: atat la temperatura camerei, cat si in frigider. De altfel, oul incepe sa se degradeze treptat dupa a fost ouat. Incet, incet, apa se evapora prin coaja, albusul devine din ce in ce mai putin ferm, iar membrana care inconjoara galbenusul se sparge mai usor.

Totusi, pentru a le pastra mai mult timp, ouale pot fi tinute la rece. Ideal ar fi sa le pastrati in interiorul frigiderului si nu pe usa. Miscarea repetata face ca albusul si galbenusul sa se disperseze mai repede.

Daca nu stiti deja, va spunem ca prospetimea unui ou se testeaza foarte simplu: se pune intr-un vas de apa si cu cat este mai proaspat, cu atat va cobori mai repede pe fundul apei. Daca oul pluteste usor, este foarte vechi.

In functie de forma in care se consuma oul, acesta are un termen de valabilitate. Astfel, se recomanda consumul oualor conform indicatiilor de mai jos:

Ouale negatite, in coaja – se vor consuma pana la data inscriptionata pe coaja; daca sunt oua de tara, se poate face testul cu bolul de apa, mentionat mai sus.

Galbenus sau albus de ou gatit – trebuie consumate intre 2-4 zile de la gatire.

Oua fierte – se pot consuma pana in cea de-a saptea zi dupa gatire.

Preparate gatite pe baza de ou – se vor consuma in timp de 3-4 zile de la gatire.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București