UPDATE: Ouăle se vor ieftini în câteva săptămâni. Vezi de ce

Până de Paşte piaţa ouălor se va regla datorită ofertei venite din gospodăriile ţărăneşti. Acestea nu vor putea să afecteze preţul ouălor, care a luat-o razna.
Romania TV
01 mart. 2012, 09:06
UPDATE: Ouăle se vor ieftini în câteva săptămâni. Vezi de ce

“Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă, pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar”, a spus preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România UCPR, Ilie Van, pentru Agerpres.   Potrivit acestuia, dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 – 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 – 0,55 lei pe bucată, fără TVA. “Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 – 0,62 lei pe bucată. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale”, a mai spus Ilie Van.

Ouă cu preţ dublu

În ultima săptămână, preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 – 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată. Preşedintele UCPR a precizat că, după reglarea pieţei, preţurile ouălor vor scădea la producători, nu la nivelul celor înregistrate la începutul anului, dar vor fi în mod sigur mai mici decât în prezent, ceea ce nu se va întâmpla şi în supermarketuri.  “Producătorii nu au dublat preţurile la ouă, în ciuda unei oferte scăzute din piaţă şi a investiţiilor făcute în sistemul de creştere. Supermarketurile au profitat de oferta scăzută şi au dublat preţurile. Sunt convins că preţurile la ouă în supermarketuri nu vor scădea, pentru ca aşa s-a mai întâmplat şi cu alte produse alimentare, chiar dacă producătorii le vor reduce la poarta fermei. Din păcate, autorităţile nu pot face mare lucru în acest sens pentru că nu avem legislaţie”, a explicat Ilie Van.

Producătorii români, investiţii mai mari

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi producători interni au costuri de producţie mai ridicate decât cei din alte ţări europene, fiindcă, prin introducerea normelor europene de creştere a găinilor ouătoare, ei au schimbat în totalitate sistemul de creştere, de la cel în baterii, la cel pe sol, în loc să investească doar în baterii îmbunătăţite cum au făcut majoritatea producătorilor europeni.  “Mulţi producători români de ouă au costuri mai ridicate odată cu trecerea la alt sistem de creştere a găinilor ouătoare, adică din 3-sistemul în cuşti, în 2- la sol, comparativ cu cei din UE, care au investit doar în îmbunătăţirea cuştilor existente”, a mai arătat şeful UCPR.  Ilie Van a subliniat că principalele probleme ale sectorului avicol sunt legate de evaziunea fiscală, ce reprezintă circa 25% din totalul pieţei, dar şi de concurenţa puternică a producţiei de ouă provenite din gospodăriile ţărăneşti, mai ales în perioada de vară.

UPDATE: Ce spune Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale răspunde declaraţiilor lui Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România UCPR şi spune că valorile în creştere ale preţurilor la ouă nu sunt rezultatul lipsei producţiei de ouă, nici a schimbării sistemului de creştere şi nici a creşterii preţurilor de producător, se arată într-o informare de presă.

„În calitate de stat membru, România aplică prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare. Conform prevederilor art. 5 al Dir.Cons. 1999/74/CE, începând cu data de 1.01.2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza. De la începutul anului 2012, ANSVSA a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, dintre care enumerăm: retragerea în vederea anularii a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor ce provin de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite, solicitarea graficului de depopulare, în acesta fiind precizată şi destinaţia păsărilor”, se arată în comunicatul Ministerului.

În plus, se mai precizează şi faptul că în perioada de iarnă, România importă un procent de ouă pentru consum de aproximativ 15-20% din alte state membre UE, pentru acoperirea necesarului pe piaşa internă. Producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95 % din cerinţele pieţei interne, iar preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20-26 februarie a fost de aproximativ 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Cum păstrezi căldura în casă mai mult timp. Trucul prin care economisești bani la facturi și care menține temperatura ideală
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A primit lovitura care îl pune la pământ: „Ca Ceaușescu!”
Playtech.ro
Greșeala care le poate aduce românilor care stau la bloc o amendă de 40.000 de lei. Mulți ignoră acest gest banal
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Mari enigme descifrate de știință. Misterele, spulberate anul trecut
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Miracol după incendiile din Malibu, California! Singurele lucruri care nu au ars: „Dumnezeu există”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Elon Musk și Thierry Breton în conflict privind dezinformarea legată de alegerile din România
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Casa Națională de Pensii lansează aplicația e-Talon pentru digitalizarea cupoanelor de pensie