România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene nu mai pot comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra 3, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, potrivit preşedintelui Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş, citat de Agerpres.
Comisia Europeană a interzis comercializarea ouălor „3”, iar Autoritatea Veterinară va întări controalele, astfel încât pe piaţă să nu pătrundă stocuri de astfel de ouă provenite din ţările membre, care nu vor mai putea fi comercializate.
În România situaţia este sub control deoarece industria avicolă românească a înţeles, încă din anii trecuţi, că trebuie să investească pentru a face faţă normelor europene. Sectorul avicol din ţara noastră a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro pentru schimbarea cuştilor găinilor, potrivit normelor europene.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) consideră că la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare, în prezent, doar 6-7 procente din efective mai fiind crescute în baterii.
Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor. Încă 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile necesare până la sfârşitul lunii iulie. Doar două exploataţii se află deocamdată în situaţia de a fi închise. În România există în prezent aproximativ 200 de producători de ouă.