„Pregătim un material de informare pentru Comisia Europeană privitor la OUG 114/2018. Obiectivul nostru fundamental în această sesiune parlamentară este abrogarea cât mai rapidă a OUG 114 în integralitatea sa. Este neconstituțională, conține prevederi contrare unor regulamente și directive adoptate la nivel european. Echipa care va lucra trebuie să pregătească o informare cu punctul de vedere al PNL privitor la reglementările din OUG 114, atât cele din domeniul energiei, din domeniul financiar bancar, cât și în ceea ce privește reglementările care se referă la administrarea pilonului II de pensii, pe care noi le considerăm a fi neconforme cu Tratatul UE și cu alte reglementări la nivel european. Acest material ne-am propus să îl finalizăm până săptămâna viitoare, urmând să îl aprobăm în Biroul Executiv și să trimitem acest material informativ către Comisia Europeană”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.
Liderul PNL a afirmat că prin OUG fiscală adoptată de Guvern există posibilitatea declanșării procedurii de infrigement împotriva României.
„Noi considerăm că este posibilă inclusiv declanșarea unei proceduri de infrigement împotriva României privitor la anumite prevederi din OUG 114, care reprezintă un act criminal la adresa economiei românești. Cu siguranță ne vom bate pentru trecerea în procedură de urgență a legii de respingere a OUG 114 în Parlament și vom transmite și actualului Guvern toate considerațiile noastre cu privire la prevederile din OUG 114 care nu respectă regulamentele europene”, a adăugat Orban.
Materialul informativ care urmează să fie trimis de către PNL Comisiei Europene va cuprinde și opiniile reprezntanților companiilor afectate de măsurile actului normativ.
„Vom include în această sesizare și punctele de vedere a tuturor asociațiilor patronale și tuturor companiilor afectate a OUG 114/2018. Avem prevăzute săptămâna asta mai multe reuniuni în care dezbatem aceste prevederi cu reprezentanții administratorilor fondurilor de pensii, cu reprezentanții sistemului financiar bancar și cu reprezentanții societăților din comunicații. Toate punctele de vedere vor fi cuprinse în materialul informativ pe care îl vom transmite Comisiei Europene”, a conchis Orban.
Guvernul a adoptat pe 21 decembrie OUG privind măsurile fiscale, numită și OUG privind „taxa pe lăcomie”.
Principalele prevederi: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.