OUG: Banii colectaţi pentru cumpărarea de către stat a operei „Cuminţenia Pământului” se restituie donatorilor

Sumele de bani colectate în vederea achiziţionării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă "Cuminţenia Pământului", realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, se restituie integral donatorilor, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, publicată vineri în Monitorul Oficial.
Iulian Tudor
30 dec. 2017, 11:56
OUG: Banii colectaţi pentru cumpărarea de către stat a operei

Conform OUG care a fost adoptată pe 28 decembrie, banii se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Costurile aferente restituirii banilor, indiferent de mijlocul prin care aceştia au fost colectaţi, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei OUG, Ministerul Culturii va elabora hotărârea Guvernului pentru aprobarea condiţiilor, a procedurii şi a termenelor pentru restituirea banilor.

OUG a fost adoptată având în vedere „încheierea campaniei privind colectarea sumelor necesare în vederea achiziţionării operei de artă ‘Cuminţenia Pământului'” şi luând în considerare faptul că „situaţia extraordinară care necesită intervenţia legislativă prin delegare este dată de însăşi această campanie unică în reglementările la nivel naţional, care reprezintă, în sine, o abatere de la comun şi obişnuit şi a cărei evoluţie nu a depins şi nu depinde de voinţa Guvernului, dar care obligă Executivul să intervină în regim de urgenţă”.

Totodată, Executivul a avut în vedere şi „lipsa cadrului legal specific pentru situaţiile în care se impune restituirea donaţiilor colectate” şi care necesită efectuarea unor cheltuieli bugetare, mecanism pentru care nu există temei legal.

În OUG se mai precizează că reglementarea nu poate fi amânată, „dată fiind voinţa anterioară a Guvernului, potrivit căreia încheierea returnării donaţiilor trebuia realizată până la data de 31 decembrie 2017, termen adus la cunoştinţa tuturor celor implicaţi în campania de donaţie”.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Locul de muncă din România plătit cu 4500 de lei pe lună. N-ai nevoie de Bacalaureat
Capital.ro
Ordin UE. Legea ce scrie viitorul omenirii. România e obligată din 2 august 2026
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Apar PĂDURI în mijlocul oraşelor. Acești români vor respira un aer mai curat!
Adevarul
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Puterea absolută a lui Ceaușescu. Putea face ceea ce azi nu poate nimeni
Ego.ro
SECRET: Ce să pui în zacuscă pentru un gust unic
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Iulia, studenta moartă după operația din Turcia, urmează să fie repatriată! Cum va fi adusă înapoi în țară și de ce familia nu are voie să-i deschidă sicriul
Capital.ro
UE a dat interzis. OBLIGATORIU în România și în celelalte state membre
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Bombardiere și drone rusești survolează Ucraina, alertă aeriană în toată țara
MediaFlux
Pensionarii vor primi ACEASTĂ SCRISOARE! Sunt vizate 5 milioane de oameni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...