OUG care îngheaţă veniturile bugetarilor a apărut pe Ministerul Finanţelor. ”Prin derogare de la prevederile […] din legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri pulbice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/solderlor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care benficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020…”
OUG care îngheaţă veniturile bugetarilor se aplică de anul viitor. ”Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului desalarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoara activitatea în aceleaşi condiţii”, potrivit OUG prezentate de guvern. După şedinţa de Guvern de luni, Florin Cîţu a anunţat că bugetul va fi construit cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, iar politica fiscală va rămâne stimulativă în 2021.
OUG care îngheaţă veniturile bugetarilor, rezumatul Veniturile bugetarilor care urmează să fie plafonate anul viitor:
– salariile bugetarilor
– indemnizatiile demnitarilor
– sporuri
– compensatii
– prime
– indemnizatia de hrana
– indemnizatia de merit
– venitul minim de incluziune
– majorarea salariilor profesorilor se amana pentru 1 ianuarie 2022
– Acordarea indemnizației pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean se amana pentru 1 ianuarie 2022
– Pensiile militare
– Voucherele de vacanta
– Pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta pentru
a) personalul aeronautic
b) personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea
c) personalul care functioneaza in Institutul National de Expertize Criminalistice
d) functionarii publici parlamentari
e) personal diplomatic si consular
f) membrii Curtii de conturi
g) parlamentarii
– Punctul de amenda de circulatie ramane la 145 de lei
Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că se va fac e o analiză a Legii salarizării din sectorul public, iar până la finalizarea acesteia salariile rămân la nivelul din decembrie 2020. ”Au apărut tot felul de anomalii şi excepţii”, a afirmat premierul, adăugând că nu este adeptul tăierilor de salarii şi nu vor exista astfel de tăieri. ”Până atunci, veniturile angajaţilor se menţin la nivelul anului 2020, decembrie 2020. Veniturile se menţin la nivelul din decembrie 2020, până la momentul la care vm avea o analiză a efectelor şi implicaţii ale legii salarizării, acele excepţii care au tot apărut şi aşa cum a fost ea modificată şi aplicată greşit, spun eu, în ultimii ani”, a mai afirmat Cîţu.
Guvernul Cîțu crește alocațiile și pensiile în 2021 cu mult sub promisiuni
Ordonanța de Urgență plafonează și pensiile parlamentarilor, ale magistraților, cele militare, ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensii care nu vor fi indexate cu rata inflației.
Potrivit textului Ordonanței de Urgență, Executivul prelungește mai multe măsuri luate în contextul pandemiei de COVID-19. Guvernul prelungește scutirea de TVA până la 31 decembrie 2022, pentru livrarea de vaccinuri și de dispozitive medicale pentru diagnostic în vitro (kituri de testare) COVID-19, precum și pentru serviciile strâns legate de livrările de astfel de vaccinuri și dispozitive.
De asemenea, Guvernul a decis să acorde vouchere de vacanța, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021.