Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată „într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile”, iar prin aceasta îi va fi dată încredere românului că „justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia”.
„Eu voi propune doamnei prim-ministru adoptarea unei OUG care să modifice revizuirea ca instituţie de reformare a unei hotarâri definitive. Îi dam celui care are sentimentul că a fost condamnat pe nedrept posibilitatea să se convingă daca condamnara lui e dreapta sau nu. El sa solicite revizuirea hotărârii, sa avem filtru de admisibilitate, un judecător sa verifice daca X a fost condamnat pe interceptări nelegale sau protocoale, să facă procedura de admisibilitate şi dacă nu e vorba de protocoale, interceptări să-i respingă, daca e vorba de protocol să devină admisibilă şi să o pună pe circuit. Să căutam o pârghie de reformare a unor hotărâri netemeinice pe protocoale, pe de alta parte să-i dăm încredere românului că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cer exigenţele”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.
Cât priveşte perioada în care va fi adoptată această ordonanţă de urgenţă, ministrul a precizat că aceasta va veni după ce „se termină concediile”.
„Judecătorul va vedea în dosar protocolul secret sau interceptările ilegale. Apare această colaborare, pentru că dacă nu ar fi, acele entități nu și-ar afla locul în cauză. Interceptări ilegale sunt cele făcute de SRI și care nu au legătură cu securitatea națională. Voi înainte această OUG într-un timp scurt, după ce se termină concediile”, a completat Toader.
Întrebat ce va presupune exact această Ordonanţă de Urgenţă, Toader a spus că prin aceasta orice condamnat care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanţei.
„Va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe interceptare sau protocol nelegal să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice. Judecătorul să spună: admite şi trimite la rejudecare sau să spună nu”, a precizat Toader.
El a spus că această ordonanţă de Urgenţă va fi adoptată „într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, referindu-se la amnistie şi graţiere, că Guvernul poate să adopte o ordonanţă de urgenţă, însă Parlamentul trebuie să fie în activitate.
Prezent miercuri la Antena 3, Tudorel Toader a fost întrebat în ce condiţii poate adopta Guvernul o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.
„Poziţia mea este în acord cu exigenţele constituţionale. Regimul pedepselor şi infracţiunilor se stabileşte prin lege organică. Spune art.115 din Constituţie că Guvernul poate fi legiuitor delegat, poate să adopte OUG, chiar dacă e vorba inclusiv de pedepse, infracţiuni, amnistie şi graţiere, ordonanţă de urgenţă care la rândul ei trebuie să îndeplinească nişte cerinţe: să fie depusă la secretarii celor două Camere, să fie publicată în Monitor, îşi produce efectul chiar din ziua publicării, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate. Dacă nu, pe secretarii celor două Camere nu i-ai găsi unde se depune ordonanţa. Prin urmare, v-am descris procedurile constituţionale. Poziţia mea este şi va fi în acord cu Constituţia. La Ministerul Justiţiei nu a fost şi nu este niciun proiect de astfel de act normativ şi nici măcar o dezbatere pe această temă”, a spus Tudorel Toader.