OUG 53/2017 prevede modificarea Codului muncii, în sensul că regimul sancționator în ceea ce privește caracterul penal al faptei de a primi mai mult de 5 persoane la muncă fără contract de muncă se schimbă în încadrarea faptei sub formă de contravenție, indiferent de numărul de persoane identificate că prestează muncă nedeclarată.
Actul normativ stabilește contravenția la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că prestează muncă nedeclarată și prevede sistarea activității locului de muncă supus controlului cu posibilitatea reluării activității numai după achitarea amenzii aplicate și remedierea deficiențelor care au condus la sistare.
Ordonanța introducea posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal, ori, după caz, de la data comunicării acestuia și stabilește obligația angajatorului de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual.
Senatorul USR Florina Presadă a calificat Ordonanța ca fiind „inaplicabilă” pentru că angajatorul nu poate ține la locul de muncă contractele de muncă pentru toți angajații.
Proiectul de respingere a Ordonanței a primit 99 de voturi „pentru” și 9 „abțineri” din partea Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.