Ovidiu Puţura i-a promis judecătoarei Corina Iacob că, din funcţia deţinută în Ministerul de Justiţie, îl va ajuta pe fiul acesteia să devină notar stagiar. În schimb, Iacob trebuia să o convingă pe judecătoarea Camelia Năşcuţiu să admită recursul soţiei lui Paţura, într-un proces pe care aceasta îl pierduse la instanţa de fond.
Se pare că Năşcuţiu s-a dovedit inflexibilă la cererile lui Iacob, lucru ce i-a provocat lui Puţura un acces de furie:
„P.O.: Şi ce mă de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea.
CI.: Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… că una, că alta…
P.O.: Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina că…
(…)
P.O.: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple.
C.I.: Ţi-ai făcut cerere de strămutare?
P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm…
C.I.: Măi în ce situaţie mă pui…
P.O.: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu.
C.I.: Ce faci?
P.O.: Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.
C.I.: Te rog frumos… şi eu ce să fac acum…
P.O.: Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar.
C.I.: Să fac opinie separată?
P.O.: Da.
În baza acestei înregistrări, DNA a cerut instanţei să aprobe arestarea lui Puţura. „Din probele cauzei rezultă că privarea inculpaţilor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se arată în referatul DNA.
De asemenea, procurorii îl acuză pe Puţura de trafic de influenţă şi primire de foloase necuvenite de la Laurenţiu Ţăranu în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, suportarea cheltuielilor aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei pentru a interveni la judecătorii din dosarul 10792/118/2010 aflat în apel la Curtea de Apel Constanţa şi în care Ţăranu avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia. Puţura i-a promis să stea liniştit pentru că va lua achitarea.
„În luna noiembrie 2013, Puţura Ovidiu s-a întâlnit cu inculpatul la hotelul „Ioana” de 5 stele din Sinaia, a participat şi la vânătoare fiind foarte încântat că împuşcase un urs şi a luat ca trofeu capul ursului. Cheltuielile de aproximativ 6.000 euro, din care 4.000 euro pentru urs au fost achitate de inculpat”, se arată în referat.
De asemenea, inculpatul Ţăranu i-a plătit lui Puţura şi un sejur la Mamaia de 500-600 de euro, lucru ce rezultă şi dintr-o altă înregistrare de la dosar.
„Puţura Ovidiu:- Salutare!
Ţ:- Salutare!
Puţura Ovidiu:- Uite am ajuns pe aici şi nu ştiu pe ce nume e făcută rezervarea.( când s-a cazat la Mamaia)
Ţ:- Mă gândeam eu şi la varianta asta.
Puţura Ovidiu:- Da.
Ţ:- Păi, aşteaptă un pic.
Puţura Ovidiu:- Da? Mă suni înapoi?
Ţ:- Da, da.
Puţura Ovidiu:- Da, bine, mersi.”
Procurorii din cadrul DNA au dispus marţi începerea urmăririi penale faţă de Ovidiu Puţura, judecător la Tribunalul Bistriţa, în prezent director la Direcţia contencios din Ministerul Justiţiei, fost secretar de stat în acelaşi minister, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, se arată într-un comunicat al DNA.
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, în cursul lunii noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-a promis unei judecătoare că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât, o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei promise, Ovidiu Puțura i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent.
„În perioada 2013 – 2014, suspectul Puțura Ovidiu a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile”, precizează procurorii DNA.
Ovidiu Puţura a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012.
Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.
În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR.
În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ.
În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător.
Secţia pentru judecători a CSM a admis atunci acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, avertismentul fiind dat pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.