Liberalii Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat marţi din Camera Deputaţilor, anunţul în acest sens fiind făcut, în plen, de preşedintele forului legislativ, Valeriu Zgonea.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că secretarul general al partidului, Eduard Hellvig, va prelua unul dintre mandatele de europarlamentar rămase vacante după ce doi dintre deputaţii liberali în PE au preluat funcţii publice în România.
„Unul dintre europarlamentarii noi pentru scurta perioadă rămasă este secretarul general, Eduard Hellvig”, a declarat atunci Antonescu, răspunzând unei întrebări.
PNL trebuie să desemneze înlocuitori în PE pentru Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu, după ce aceştia au preluat în România funcţiile de preşedinte al CNAS, respectiv de ministru al Transporturilor.
Luni, conducerea Camerei Deputaţilor decisese să trimită Comisiei juridice cererea procurorului general în privinţa urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat, în 19 august, Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.
Şeful DNA a cerut în aceeaşi zi procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.
Eduard Hellvig se află în proces cu ANI, după ce a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
În noiembrie 2012, Eduard Hellvig, la acea dată ministru al Dezvoltării Regionale şi Tursimului, declara că acuzaţiile care i se aduc de către ANI sunt „o mizerie”, că motivul atacurilor la adresa sa este legat de funcţia pe care o deţine în PNL şi de faptul că se doreşte ca USL să piardă parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014.
Curtea de Apel Bucureşti a respins în aprilie contestaţia secretarului general al PNL, Eduard Hellvig, privind raportul ANI conform căruia s-ar fi aflat în incompatiblitate cât timp a fost ministru al Dezvoltării, acesta anunţând că merge mai departe cu procesul, despre care spunea că este instrumentat politic.
Hellvig nu a depus încă recursul, deoarece nu i-a fost comunicată motivarea deciziei CAB.