Raed Arafat a prezentat care vor fi umrătoarele măsuri ce urmează a fi luate în privința creșteriii cantității de oxigen în spitale pentru pacienții Covid, aflați în stare gravă.
Șeful DSU a explicat că atât oxigenul medicinal cât și cel industrial sunt fabricate folosind aceeași materie primă și aceeași instalație.
Arafat a mai precizat că pentru asigurarea necesarului de oxigen industrial în spital a fost favorizat sectorul medical, în detrimentul celui industrial.
Pacienţi suspecţi de COVID-19 primesc oxigen în maşină, în parcarea spitalului judeţean Buzău
„Ieri dimineaţă a avut loc o întâlnire la sediul Guvernului condusă de premier cu companiile principale care livrează oxigen în România, discuţia fiind în mod deosebit despre problemele de livrare, problemele cu lanţul de aprovizionare, capacitatea de livrare şi asigurarea oxigenului care clar a crescut de mai multe ori în pandemie din partea unităţilor sanitare.
Au mai fost discuţii pe ordinul care a fost dat ca să fie folosit oxigenul industrial sau tehnic în cazul în care oxigenul medicinal nu este disponibil. Fiind o soluţie identificată de noi, pentru a asigura oxigenul în continuare pacienţilor în anumite situaţii în care se întârzie cu livrarea sau unde nu este posibilă livrare. Să existe şi un back-up (variantă de rezervă).
E o soluţie pe care au fost discuţii pe ea. Vreau să clarific.
O frază pe care am primit-o prin e-mail după mai multe discuţii şi cu ANMDM-ul şi cu companiile fabricante:
«Oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal. Singura diferenţă constă că pentru oxigenul industrial nu completează şi nu păstrează toate înregistrările solicitate la medicament”
Trasabilitate scade la oxigenul industrial comparativ cu oxigenul medicinal, dar instalaţia care îl fabrică, lucru care mi s-a confirmat şi în şedinţa de ieri, este aceeaşi instalaţie.
Oxigenul industrial este livrat în butelii de culoare albastră. Oxigenul medicinal în butelii de culoare albă.
Octavian Jurma, despre criza de oxigen din spitale: „Coșmarul va continua încă două săptămâni”
Există o deficienţă la nivelul buteliilor pentru oxigenul medicinal, aşa că sunt mai multe soluţii care au fost ieri propuse. Urmează să le mai discutăm cu companiile care livrează acest produs extrem de important pentru pacienţii COVID-19.
Din soluţii am să vă citesc: măsurile pe termen scurt – sprijinirea furnizorilor pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră.
S-a dat un ordin pentru favorizarea sectorului sanitar, comparativ cu sectorul industrial. Ei având contracte au nevoie de aceste certificate de forţă majoră din partea Camerei de Comerţ.
Obţinerea acestor certificate este necesară lor şi urmează să fie sprijiniţi în acest sens.
Pentru creşterea livrării de oxigen medicinal comprimat către spitale, producătorii autorizaţi de către ANDMD vor putea pune la dispoziţia unităţilor sanitare oxigen medicinal îmbuteliat în butelii albastre. Creştem capacitatea îmbutelierii folosind şi buteliile albastre, nu numai buteliile albe ca o rezervă.»”, a declarat Raed Arafat.