PĂCĂLELI de 1 APRILIE. De unde vine tradiţia farselor de 1 aprilie

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie. Pe scurt, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Iulian Tudor
31 mart. 2017, 20:57
PĂCĂLELI de 1 APRILIE. De unde vine tradiţia farselor de 1 aprilie

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com.

În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

În România, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În Franța, Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, când s-a schimbat data Anului Nou. Atât în Franța, cât și în Belgia, Italia și Olanda, celor păcăliți li se spune ”Poisson d’Avril” (pește de aprilie). Această denumire se datorează faptului că, din punct de vedere astrologic, în aprilie soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor”. De asemenea, cei păcăliți trebuie să poarte întreaga zi o hârtie în formă de pește, prinsă pe spate cu un ac de gămălie.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate, iar în Anglia, ”April Fools’ Day” a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost importată de la germani. Celui păcălit i se spune „noddy” și trebuie să poarte o coadă atașată pantalonilor sau fustei, iar în Scoția, i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vestește sosirea primăverii. Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită și la americani, unde cele mai populare farse sunt legatul șireturilor și înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată și în Japonia, doar că acolo i se spune „ziua păpușilor” sau „ziua bucuriei celor mici” și se respectă obiceiul de a li se oferi acestora în dar păpuși.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În alte țări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca și în Suedia este marcată la 1 mai. În unele state din America Latină, printre care Peru, Mexic și Columbia, se sărbătorește la 28 decembrie și poartă numele ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). În Iran și în unele părți din India, Ziua păcălelilor („Sizdah Bedar”) este marcată odată cu Ziua internațională Nowruz, la 21 martie, dată la care are loc, de cele mai multe ori, echinocțiul de primăvară, marcând nu doar începutul primăverii, ci și al anului nou, pentru peste 300 de milioane de persoane din Balcani, din Bazinul Mării Negre, din Caucaz, din Asia Centrală, din Orientul Mijlociu și din alte regiuni.

Farse de 1 Aprilie

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. Ziua păcălelilor este sărbătorită, în prezent, la scară largă. Chiar și presa sau site-urile internaționale pregătesc diverse farse pentru a descreți frunțile cititorilor. Mai mult decât atât, au existat și farse ”oficiale”, una dintre cele mai reușite fiind jucată de primăria orașului Koln din Germania, în 1993. Gardienii dintr-un parc central al orașului le-au spus celor care practicau jogging că tocmai a fost votată o lege conform căreia trebuia respectată o viteză de alergare de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin, în caz contrar se vor aplica amenzi. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii.

Un clip, semnat de BBC, realizat in 2008, a vorbit despre o specie de pinguini cu totul speciala. Pinguinii zburatori. Acestia migreaza spre tarile calde cand vine iarna la Polul Nord. Asa zisa descoperire i-a lasat pe multi cu gura cascata. Telespectatorii au ramas fascinati de mirajul imaginilor prelucrate pe computer, majoritatea luand totul ca atare chiar daca la final se specifica a este o reclama pentru aplicatia BBC Iplayer.

Producatorul de mobila IKEA le-a jucat de asemnenea, cumparatorilor o festa. Intr-un clip haios, lantul de magazine anunta inventarea unui scaun special pentru a hrani cainii. Detinatorii de animale de companie au ramas dezamagiti cand au aflat ca totul fusese o gluma.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, ”ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Banii se vor schimba din 2026. Bancnotele naționale vor fi înlocuite cu EURO. S-a luat deja decizia
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Cutremur miercuri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în apropiere de ce orașe s-a produs
Cancan.ro
BREAKING! Mihai Leu, dus cu elicopterul la spital. Medicii se luptă să-l stabilizeze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare artist pe care România l-a pierdut. Nu va mai fi altul ca el. S-a dus atât de tânăr...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Măsurile propuse de Ilie Bolojan pentru evitarea unei crize financiare: „Când se cuplează un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010”
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster