Postul Crăciunului e un prilej de bucurie. Nu postim pentru a fi văzuţi sau lăudaţi de oameni, ci postim ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.
Cel mai bun lucru pe care îl putem face în perioada de post e iertarea. Nimeni nu poate intra în post fără iertare, un prim pas pentru iertarea păcatelor și luminarea sufletului.
În post, e bine să facem rugăciuni pentru a păstra legătura cu Dumnezeu. Postul nu e doar despre abținere de la bucate de origine animală, ci și despre înfrânarea de la orice lăcomie materială și poftă de stăpânire egoistă asupra altora, înfrânare de la orice gând, cuvânt sau fapte care diminuează iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.
Postul este nu numai material, ci și spiritual, adică postul ochilor, al gurii, al inimii. Postul este o stare spirituală de jertfă sau ofrandă a celui care postește, stare cultivată în mod liber și după puterea fiecăruia.
În timpul postului se diminuează cantitatea hranei materiale și sporește hrana spirituală. Postul susține rugăciunea, iar postul fără rugăciune nu este o lucrare duhovnicească. Postul pacifică patimile egoiste, luminează mintea, sfinţeşte simţirile, schimbă atitudinea şi comportamentul faţă de oameni şi faţă de natură, înţelegându-le pe toate în lumina prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu.
Deoarece postul Crăciunului presupune abținerea de la alimentele care conțin origini animale, este recomandat ca persoanele care vor să postească să fie cumpătate din punct de vedere alimentar și să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.
Sugestii prin care poți înlocui alimentele interzise astfel încât această perioadă să nu ți se pară dificil de depășit: