Amenzi mai mari, pedepse cu închisoarea şi atribuţii sporite pentru poliţişti. Proiect MAI, lansat în dezbatere publică

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Carmen Dan. Pachetul legislativ vizează şi mai multe modificări care îi privesc pe cetăţeni. De exemplu, refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală, va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.
Alina Costache
02 nov. 2017, 12:11
Amenzi mai mari, pedepse cu închisoarea şi atribuţii sporite pentru poliţişti. Proiect MAI, lansat în dezbatere publică

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus că pachetul vizează în special poliţiştii din stradă.

„Cele mai multe propuneri vin din partea celor care lucrează în stradă şi care sunt expuşi direct unor riscuri profesionale. Prin această lege ne dorim să întărim autoritatea poliţistului nu prin forţă, ci prin transparenţă. Aceste schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate crucială reflectată în creşterea numărului de agresiuni întreptate împotriva personalului MAI, fapte care, din nefericire, au avut ca rezultate şi moartea unor poliţişti, colegi de-ai noştri: situaţia lui Gheorghe Nistor de la Maramureş şi Sorin Vezeteu de la Suceava. Separat de aceste cazuri, trebuie menţionată creşterea cu aproape 22 de procente a cazurilor de ultraj săvârşite asupra personalului MAI în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. De prea multe ori, cele mai simple interacţiuni dintre poliţist şi cetăţean, cum ar fi legitimarea, escaladează într-o spirală a conflictului”, a spus ministrul Carmen Dan, potrivit Mediafax.

Proiectul prevede o serie de reguli de ordin interior, pe care trebuie să-l respecte poliţiştii, însă acestea se vor transforma în lege, ceea ce înseamnă că şi cetăţenii vor putea afla unde începe datoria poliţistului, dar şi dacă acesta săvârşeşte un abuz.

Modificări ce vizează cetăţenii

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică de MAI vizează mai multe modificări, menite să întărească respectarea legii. De exemplu, refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, faţă de maximul de 500 de lei, din prezent.

„Se pare că acest cuantum al amenzii nu are efectul dorit de legiuitor, pentru că întâlnim des situaţii în care, prin atitudinea lor, diverse persoane desconsideră autoritatea statului. Trebuie spus că acest refuz obligă autorităţile statului la un consum suplimentar de resurse pentru a realiza prin alte modalităţi identificarea persoanei”, a spus secretarul general adjunct al MAI, Giani Nica.

Mai mult, noul act normativ prevede faptul că persoanele care nu au fost legitimate pot fi reţinute pentru 24 de ore.

„După verificarea situaţiei persoanei şi luarea măsurilor legale, poliţistul are obligaţia de a permite acesteia să părăsească sediul Poliţiei. La expirarea termenului, persoana are dreptul de a părăsi sediul Poliţiei, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită”, se arată în documentul menţionat.

Tot aici, este prevăzut că poliţistul are dreptul de a pătrunde într-o locuinţă, fără acceptul proprietarului, dacă există indicii potrivit cărora sunt persoane în pericol, victime ale unor atacuri. În această situaţie, înainte de a pătrunde într-un spaţiu privat, poliţistul are obligaţia de a raporta că urmează să facă acest lucru şi nu are voie să efectueze percheziţii.

Potrivit unei alte prevederi, în cazul în care persoana este avertizată „să înceteze activitățile infracţionale”, (tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma; tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora; organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban), dar aceasta refuză, continuând să săvârșească aceste activități şi prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

De asemenea, se pedeseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă „întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Tot infracțiune va deveni și „fapta persoanei care, fiind avertizată asupra consecințelor legale la care se expune, împiedică prin orice mijloace, organele de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru: a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții, b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol, c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat”. Infracțiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

VEZI AICI PROIECTUL COMPARATIV

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile în România și e apreciat în întreaga lume. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Elevii riscă să piardă bursele sociale. Cum s-a ajuns aici
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Pensiile care vor fi livrate abia pe 22 ianuarie 2025. Motivul pentru care banii vor ajunge atât de târziu la pensionari
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, lovit în plin. NU ar fi prevăzut asta: Stare de urgență..
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra și Răzvan, îndrăgostiții de 15 ani găsiți morți în cariera de piatră
substantial.ro
NATO respinge propunerea lui Donald Trump de creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite