Amenzi mai mari, pedepse cu închisoarea şi atribuţii sporite pentru poliţişti. Proiect MAI, lansat în dezbatere publică

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Carmen Dan. Pachetul legislativ vizează şi mai multe modificări care îi privesc pe cetăţeni. De exemplu, refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală, va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.
Alina Costache
02 nov. 2017, 12:11
Amenzi mai mari, pedepse cu închisoarea şi atribuţii sporite pentru poliţişti. Proiect MAI, lansat în dezbatere publică

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus că pachetul vizează în special poliţiştii din stradă.

„Cele mai multe propuneri vin din partea celor care lucrează în stradă şi care sunt expuşi direct unor riscuri profesionale. Prin această lege ne dorim să întărim autoritatea poliţistului nu prin forţă, ci prin transparenţă. Aceste schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate crucială reflectată în creşterea numărului de agresiuni întreptate împotriva personalului MAI, fapte care, din nefericire, au avut ca rezultate şi moartea unor poliţişti, colegi de-ai noştri: situaţia lui Gheorghe Nistor de la Maramureş şi Sorin Vezeteu de la Suceava. Separat de aceste cazuri, trebuie menţionată creşterea cu aproape 22 de procente a cazurilor de ultraj săvârşite asupra personalului MAI în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. De prea multe ori, cele mai simple interacţiuni dintre poliţist şi cetăţean, cum ar fi legitimarea, escaladează într-o spirală a conflictului”, a spus ministrul Carmen Dan, potrivit Mediafax.

Proiectul prevede o serie de reguli de ordin interior, pe care trebuie să-l respecte poliţiştii, însă acestea se vor transforma în lege, ceea ce înseamnă că şi cetăţenii vor putea afla unde începe datoria poliţistului, dar şi dacă acesta săvârşeşte un abuz.

Modificări ce vizează cetăţenii

Proiectul de lege lansat în dezbatere publică de MAI vizează mai multe modificări, menite să întărească respectarea legii. De exemplu, refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, faţă de maximul de 500 de lei, din prezent.

„Se pare că acest cuantum al amenzii nu are efectul dorit de legiuitor, pentru că întâlnim des situaţii în care, prin atitudinea lor, diverse persoane desconsideră autoritatea statului. Trebuie spus că acest refuz obligă autorităţile statului la un consum suplimentar de resurse pentru a realiza prin alte modalităţi identificarea persoanei”, a spus secretarul general adjunct al MAI, Giani Nica.

Mai mult, noul act normativ prevede faptul că persoanele care nu au fost legitimate pot fi reţinute pentru 24 de ore.

„După verificarea situaţiei persoanei şi luarea măsurilor legale, poliţistul are obligaţia de a permite acesteia să părăsească sediul Poliţiei. La expirarea termenului, persoana are dreptul de a părăsi sediul Poliţiei, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită”, se arată în documentul menţionat.

Tot aici, este prevăzut că poliţistul are dreptul de a pătrunde într-o locuinţă, fără acceptul proprietarului, dacă există indicii potrivit cărora sunt persoane în pericol, victime ale unor atacuri. În această situaţie, înainte de a pătrunde într-un spaţiu privat, poliţistul are obligaţia de a raporta că urmează să facă acest lucru şi nu are voie să efectueze percheziţii.

Potrivit unei alte prevederi, în cazul în care persoana este avertizată „să înceteze activitățile infracţionale”, (tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma; tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora; organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban), dar aceasta refuză, continuând să săvârșească aceste activități şi prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

De asemenea, se pedeseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă „întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Tot infracțiune va deveni și „fapta persoanei care, fiind avertizată asupra consecințelor legale la care se expune, împiedică prin orice mijloace, organele de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru: a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții, b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol, c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat”. Infracțiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

VEZI AICI PROIECTUL COMPARATIV

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!