Pachetele medicale de prevenţie, obligatorii din 2023. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul unei dezbateri la Senat.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a anunţat că bugetul asistenţei medicale a fost majorat cu aproape 22 la sută. De asemenea, din 2023, românii care nu merg la medic pentru servicii de prevenţie riscă să fie sancţionaţi.
Citeşte şi Ucigaşul tăcut: ce este fibrilația atrială și cum să o depistezi într-un stadiu incipient
”Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar consistentă, aproape fără precedent, 22% este mărirea acestui buget, cu interesul CNAS de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita” astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru – încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate – pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat preşedintele CNAS.
Preşedintele CNAS a explicat că sancţionarea celor care nu se prezintă la medic pentru investigaţii de prevenţie se practică deja în multe ţări.
”Se practică în multe ţări, deja şi asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră cu prioritate odată cu noul contract-cadru pe 2023”, a mai precizat preşedintele CNAS.