Autoritățile au anunțat faptul că există o anchetă epidemiologică în curs, însă nu toate persoanele din grupul cu care fostul ofițer MAI a călătătorit au fost verificate, unele nu au fost contactate de către autorități.
În data de 11 martie seara, la două zile după confirmarea bărbatului, autoritățile s-au interesat doar de traseul excursiei, susține reprezentantul agenției de turism cu care acesta a călătorit.
”Am așteptat pe data de 10, de 11, de 12 să fim contactați de cineva din cadrul comisiei epidemiologice, n-am fost contactați” , a declarat una dintre pasagerele zborului.
Grupul alcătuit din 88 de persoane a plecat din București cu destinația Ierusalim pe 21 februarie, cu o cursă El AL, printr-o agenție de turism specializată în excursii la Sfântul Mormânt. În prima noapte, grupul a fost cazat la hotelul Taybeh Golden din orașul Ramallah, iar în următoarele 4 nopți a stat la Hotelul Ambasador din Betleem. Informația privind cele două locații a fost confirmată de Ambasada Israelului care preciza, într-o postare pe Facebook, că nu deține informații că grupul ar fi staționat în Israel.
În cele cinci zile, cele 88 de persoane au vizitat cele mai populare obiective din Ierusalim, iar pe 26 februarie, 79 dintre persoane s-au întors la București în același avion cu fostul ofițer MAI.
După ce s-a întors din excursia din Israel, reprezentanții agenției de turism susțin că fostul polițist a început un tratament nou pentru o condiție medicală de care suferă. În momentul în care s-a prezentat la spital cu tensiune scăzută și tranzit intestinal accelerat, medicii au presupus că noul tratament nu îi priește. I-au pus perfuzii, apoi a plecat la serviciu. Între 2 și 5 martie starea acestuia de sănătate s-a înrăutățit, urmând să fie internat la Spitalul Gerota.
Din data de 5 până pe 9 martie, fostului ofițer MAI i s-au făcut mai multe analize. Mai mult decât atât, autoritățile susțin că acesta nu a recunoscut că a fost plecat în străinătate și a fost testat pentru coronavirus doar în momentul în care a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte gravă.
Citește și:Dosar penal pentru fostul ofiţer MAI confirmat cu coronavirus
Pe 10 martie, conform reprezentanțiilor agenției, soția bărbatului a fost luată cu salvarea și transportată la Institutul Matei Balș, unde i s-au recoltat analize. Aceasta a intrat în contact direct cu pacientul confirmat cu coronavirus, însă a fost trimisă acasă pentru a aștepta rezultatul analizelor.
Conform buletindebucurești, care a contat mai multe persoane care au călătorit alături de fostul polițist. Reprezentata agenției de turism susține că nu este testată, dar a fost contactă de cineva de la Ministerul Sănătății doar pentru a întrebată de traseul polițistului.
Agenția de turism a declarat faptul că, unul dintre turiști, un funcționar la stat în cadrul Secretariatului Guvernului, și-a anunțat șeful de despre excrusie pe 11 martie. A sunat la numărul de urgență și a așteptat ambulanța timp de șapte ore, cu toate că a fost alături de pacientul zero din Israel. Cei de la Ambulanță i-au transmis faptul că dacă nu reprezintă simptome poate să meargă acasă. A fost testat a doua zi, iar testul a ieșit negativ.
Buletin de București i-a contactat în această seară pe Secretarul de Stat, Raed Arafat. Acesta a închis telefonul după ce colega noastră s-a recomandat. Nu a răspuns până la această oră nici la mesajul trimis. Vom reveni.