Cazul cardiologului ieşean Dan Tesloianu a zguduit lumea medicală. Urmare a practicii medicului de a le implanta pacienţilor stimulatoare cardiace second hand, mai exact recuperate de la cadavre, mulţi dintre aceştia au decedat sau s-au ales cu o stare de sănătate deteriorată. Potrivit anchetatorilor, aproximativ 240 de pacienți ar fi primit dispozitive medicale refolosite în ultimii cinci ani, asta în pofida faptului că legislația din România interzice refolosirea dispozitivelor medicale de unică folosință, cum sunt stimulatoarele cardiace.
O femeie de 74 de ani, căreia medicul Tesloianu i-a implantat un stimulator cardiac, a murit în spital.
„Mama făcea tratament pentru afecţiuni cardiace. La începutul lunii august, s-a simţit din nou rău. Pe data de 5 august, mama a fost transferată la spitalul Sf. Spiridon, din Iaşi, la secţia de Cardiologie, unde s-a decis să-i implanteze un stimulator. După aproximativ o lună, mama a început să se simtă rău, să acumuleze apă în organism în manieră exagerată […] Din punctul meu de vedere, după ce a fost implantat stimulatorul, starea mamei mele s-a degradat din ce în ce mai mult„, a povestit fiica pacientei la Realitatea PLUS.
Calvarul pacientei a început la o lună de la montarea dispozitivului, susține fiica femeii. Ulterior, bătrâna a murit la spitalul din Bacău. În ultimele luni, ajunsese la Urgenţe în repetate rânduri.
Acum, femeia nu-şi doreşte decât să se facă dreptate. În acest sens, fiica pacientei decedate va depune o plângere la poliție și va solicita extragerea şi expertizarea dispozitivului implantat mamei sale.
Între timp, sunt în desfășurare mai multe anchete: cea penală, o anchetă administrativă la nivelul Spitalului din Iași, dar și o anchetă disciplinară demarată de Colegiul Medicilor.
Reamintim că medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la cadavre și refolosite pe alți pacienți. Cardiologul a contestat însă măsura arestului preventiv.
„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, arată anchetatorii.