Conducerea unităţii susţine că nu există medici ATI care să deserveasă unitatea mobilă.
„O unitate de la Inspecţia de Stat din Ministerul Sănătăţii se va deplasa la Ploieşti tocmai pentru a se asigura că operaţionalizarea se face şi în timp util şi în concordanţă cu autorizaţia de funcţionare”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
La rândul său, Raed Arafat a afirmat că atunci când s-a semnat transferul bolnavilor către Ploieşti se ştia că unitatea va fi funcţională.
„Cel care a luat decizia ştia că unitatea e goală şi că există medici detaşaţi acolo. (…) Când au plecat pacienţii noi eram convinşi că unitatea mobilă se va operaţionaliza”, a explicat Arafat.
În realitate, unitatea mobilă de terapie intensivă de la Ploieşti nu este operaţională pentru că nu există personal medical ATI care să asigure îngrijirea pacienţilor, asta în ciuda faptului că Raed Arafat susţine că mai mulţi medici au fost detaşaţi la Ploieşti pentru a deservi unitatea mobilă.
„Noi am detaşat patru medici acolo. Ordinul de detaşare este în vigoare. Dacă medicii care i-a detaşat nu se află fizic acolo, înseamnă că avem o problemă şi cu medicii detaşaţi şi cu cei care coordonează, pentru că noi nu am fost sesizaţi în niciun moment că medii detaşaţi de fapt nu sunt acolo. Noi, de fapt, ştiam că aceşti medici sunt acolo, dar acoperă activitatea din secţia de terapie intensivă şi la un moment dat acolo a fost crescut numărul sălilor de operaţii care sunt active, de la 6 la 13, pentru cazurile programabile când în spital era o presiune, în zonă este o presiune şi când Centrul de Terapie Intensiv Mobil era acolo şi noi am trimis cei patru medici detaşaţi în mod deosebit ca să operaţionalizeze don nou Centrul Mobil de Terapie Intensivă”, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a adăugat că i-a cerut prefectului judeţului Prahova să cheme toţi factorii implicaţi şi să aibă o discuţie cu aceştia astfel încât unitatea mobilă de terapie intensivă să devină funcţională „în cel mai scurt timp”.
„Ne aşteptăm de la ei (de la autorităţile din Prahova – n.r.) să găsească soluţii în interiorul judeţului şi în interiorul spitalului prin reprogramare, prin reprogramare, prin managementul cazurilor când ai foarte cazuri reprogramezi anumite cazuri care nu sunt urgente şi atunci poţi să asiguri personalul. Aşteptăm informaţii mâine să vede, dacă mai trebuie să luăm anumite măsuri, să trimitem personal în plus şi care e situaţia. Dar detaşaţii când au fost trimişi acolo, locul lor e acolo, pentru că documentul de detaşare le îndreptăţeşte şi la accesarea anumitor fonduri: când te detaşezi ai 50% în plus din salariu, ai 2% pe zi diurnă, asta înseamnă că activezi acolo pe perioada detaşării”, a mai arătat Raed Arafat.
Oficialul MAI mai spune că a solicitat în repetate rânduri ca unitatea să fie pusă în funcţiune.
„De mai multe ori a cerut şi totdeauna a fost scuză că nu avem medici, dar noi am detaşat medici acolo şi în continuare era vorba că e lipsa de medici. Aşteptăm să vedem ce concluzii aduc colegii de la Ministerul Sănătăţii şi, dacă este nevoie de orice act pentru detaşare în plus de personal, noi lucrăm în comun cu Ministerul sănătăţii în acest scop”, a mai afirmat secretarul de stat din MAI.
O hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova prevede obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise din judeţul Prahova, cum ar fi: pieţe, târguri, oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă. Fac excepţie de la purtarea măştii persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau lucrează în condiţii de muncă solicitante şi, de asemenea, copiii sub 5 ani.
Aproape o treime dintre localităţile din Prahova au atins sau depăşit rata de infectare de 1,5 la o mie de locuitori. Este vorba despre Poienarii Burchii, Păuleşti, Surani, Breaza, Blejoi, Plopu, Albeşti-Paleologu, Gura Vadului, Băneşti, Sălciile, Târgşorul Vechi, Cocorăştii Mislii, Băicoi, Păcureţi, Urlaţi, Fulga, Baba Ana, Măneciu, Bătrâni, Plopeni, Ciorani, Ploieşti, Filipeştii de Târg, Bălţeşti, Poiana Câmpina, Măneşti, Gherghiţa, Câmpina şi Adunaţi, din judeţul Prahova.
Pentru aceste localităţi, autorităţile au stabilit că ”toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru”.
De asemenea, în aceste localităţi, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor în interiorul clădirilor, precum şi activitatea teraselor aflate în aer liber şi a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc este limitată la maximum 50% din capacitate, cu asigurarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară.
Totodată, 21 de unităţi şcolare din judeţ trec integral sau parţial la învăţământul online. Este vorba despre şcoli şi grădiniţe din Ploieşti, Câmpina, Plopeni Buşteni, Berceni, Vălenii de Munte Adunaţi, Poseşti, Albeşti Paleologu, Proviţa de Sus şi Cocorăştii Mislii.