Pacienţi operaţi, scoşi noaptea afară pentru că spitalul devine suport COVID.UPDATE: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie ‘Foişor’ pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.
„Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (…) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.
Pacienţi operaţi, scoşi noaptea afară pentru că spitalul devine suport COVID.UPDATE: Potrivit România Tv, doar 12 persoane sunt transferate către alte spitale, restul fiind externaţi și duși de către rude la casele lor.
Dintre cei 12, patru dintre pacienţi vor fi trasferaţi la Spitalul Floreasca din Capitală.
„Patru pacienţi vor ajunge la noi la spital de la Spitalul Foişor. Ştiu de la managerul spitalului că a fost întrebat în jurul orei 15.30-16 de către Centrul Operativ al Ministerului Sănătăţii. Spitalul nostru pregătise 8 locuri, dar la noi nu vor veni decât 4, pacienţi, pentru că am înţeles că este vorba despre 10 pacienţi care vor fi transferaţi în spitalele din Capitală. Nu am informaţii despre ce se va întâmpla cu ceilalţi pacienţi, unde vor fi transferaţi”, a declarat medicul Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca, potrivit News.ro.
UPDATE: Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat vineri seraă pentru News.ro, că vineirllaora 19:00,la Spitalul deOrtopedie Foişor, care este evacuat pentru a fi transformat în Spital COVID, erau 90 de pacienţi, că pentru cei care puteau fi externaţi personalul medical nu avea numărul de telefom al aparţinătorilor, apreciind că este cât se poate de revoltător, pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp.
”Este cât se poate de revoltător, am discutat cu medicii, cu asistenţii medicali din spital, cunosc, m-au sunat aparţinători care erau în drum către Bucureşti, au fost anunţaţi pe seara târziu să vină să-şi ia pacienţii pentru că vor fi externaţi . La cei care au fost operaţi acum 3-4 zile şi nu au complicaţii nu ar fi aşa o problemă, problemă este că sunt pacienţi care au complicaţii, infecţii, chiar azi ştiu de un pacient operat, au fost operaţi şi ieri pacienţi, cu complicaţii, cu risc de tromboze, trebuie supravegheaţi, sunt la pat, este cât se poate de revoltător pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp, termenele astea milităreşti, de tip sacadat, militar-fanatic, altfel nu-mi închipui, nu se pot admite în sistemul de sănătate, pentru că au consecinţe grave”, a declarat Vasile Barbu
UPDATE: Mai mulți jandarmi au fost detașați la Spitalul Foișor, după ce în zonă au ajuns mai mulți oameni care și-au exprimat nemulțumirea față de operațiunea de evacuare. Manifestanții au început să scandeze și au încercat să blocheze evacuarea bolnavilor, intrând în conflict cu forțele de ordine.
Jandarmii au folosit forța pentru a permite deplasarea pacienților, însă câțiva protestatari au reușit să facă un lanț în fața porții, astfel că intrare și ieșirea din Spitalul Foișor sunt blocate.
S-a întâmplat la Spitalul de Ortopedie Foişor din Capitală. Vlad Voiculescu a semnat ordinul transmis de Raed Arafat.
Raed Arafat a explicat că situația din București este critică, nemaiexistând locuri libere la terapie intensivă.
”S-a luat decizia de a transforma Spitalul Foișor în spital suport covid. Situația este gravă în București. Azi a trimis la Iași, cu un avion al Armatei, 3 pacienți, din București.
Mâine dimineață spitalul trebuie să primească pacienți COVID. Unii pacienți sunt trimiși la alt spital, alții sunt externați, pentru că nu au probleme. Normal că trebuie să evacuăm. Ordinul nu a fost transmis la ora 18:00, ci cu câteva ore mai devreme. Avem nevoie de paturile de terapie intensivă, sunt 21 de locuri acolo, erau ocupate doar jumătate. La Pipera nu putem să facem terapie intensivă, acolo e pentru cazuri ușoare. Deja am semnat ordinele de detașare a personalului medical.
În acest moment nu mai avem în vedere evacuarea unui spital. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusă muncă de lămurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleacă acasă, nu s-a luat decizia într-un birou.
Noi discutăm despre Foișor încă de ieri, dar azi la prânz s-a luat decizia. Noi sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni, dar, din nefericire, sunt tot mai multe cazuri de terapie intensivă.”, a declarat seful DSU la Antena 3.
„Păcat de spital si de personal. Mă duce acasa, trebuia sa mai stau pana luni. Am avut noroc că putem pleca acasă”, a spus o pacientă scoasă din spital în căruţ.
”Asistăm la un paradox. Pe de-o parte ni se transmite de la cel mai înalt nivel că suntem acum în valul trei și sunt din ce în ce mai multe cazuri de Covid-19, iar spitalele de boli infecțioase și tropicale sunt foarte aglomerate, iar de cealaltă parte primarul Capitalei a transmis că lucrurile au intrat pe un făgaș mai bun, că pare că pandemia s-a mai potolit și prin urmare a închis spitalul modular COVID-19 din Pipera, care are o capacitate între 400 și 500 de locuri.
Au fost organizate și transmise către Spitalul Victor Babeș, ca și secție externă a acestuia, 100 de paturi funcționale. Toți pacienții care s-au tratat în acest spital modular COVID-19 au fost foarte mulțumiți atât de medici, asistente, tratamente administrate, cât și de condițiile de cazare. Au avut absolut tot ceea ce îi este necesar unui pacient pentru a depăși cu bine perioada de spitalizare. Inclusiv am primit aprecieri și pentru alimentație. Prin urmare, în momentul în care ai nevoie de alte unități spitalicești tocmai pentru a degreva spitalele de boli infecțioase care preiau cazurile cele mai dificile, vii și spui că nu mai este o prioritate să ții deschis un spital de două milioane de euro.
Dacă nu a fost păstrată locația ca spital, de ce nu s-a folosit ca un centru pentru vaccinare? S-au improvizat alte spații care nu au condiții igienice și sanitare. Am aflat cu stupoare faptul că domnul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, împreună cu domnul Arafat, au decis să închidă Spitalul Foișor de ortopedie și traumatologie și să îl transforme în spital suport COVID-19. Ce se va întâmpla cu toți pacienții?”, a mai declarat Gabriela Firea la Antena 3.
Trei pacienţi cu coronavirus, aflaţi în stare gravă, sunt transportaţi, vineri, de la Bucureşti la Iaşi, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.
”O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează vineri, 9 aprilie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iaşi pentru transportul, în regim de urgenţă, a trei pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă”, transmis, vineri, Minsterul Apărării Naţionale.
Sursa citată a precizat că echipa medicală este formată din specialişti ai SMURD Bucureşti şi ai Ministerului Apărării Naţionale, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian vineri, în jurul orei 15.00. Zboruri similare au avut loc în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut.