Pacienți internaţi la Institutul Clinic Fundeni, bătaia de joc a autorităţilor. Unii dintre ei, având cancer sau leucemie, spun că fac faţă cu greu situaţiei şi cer ajutor. Fiecare se încălzeşte cum poate.
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii explică ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID
Medicul Monica Pop îl desfiinţeaza pe primarul Nicuşor Dan.
„În primul rand, domnul primar s-a desfintat singur. Ştie oricine, nu trebuie să ai vreo şcoală, frigul si umezeala sunt factori favorizanti pentru bolile respiratorii. Aţi văzut ce scrie o doamnă internată la Fundeni cu frigul de acolo, este incredibil!
Pleacă din spital cu nasul infundat si cu dureri in gat, lucruri pe care nu le avea înainte şi că îi este foarte mila de pacientii care raman pentru că încă nu şi-au terminat tratamentul. Scrie foarte impresionant. Daca se intampla asa intr-un spital … Este incredibil ca se intampla asa ceva în secolul 21. De ce pana a venit domnul Nicusor Dan s-a putut si nu a fost asa? E o problema. Si inca ceva, partidele astea cum să numeasca oameni care habar nu au de administraţie. O sa mai poata dormi linistit domnul Nicuosr Dan? Oamenii astia vor sa faca actiuni in justitie. Mi-as permite sa spun ca s-a daca moare vreunul nu mai e din culpa. E omor”, a declarat medicul Monica Pop în exclusivitate la România TV.
Probleme sunt şi la Timişoara. Zeci de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, internaţi la Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal din Timişoara, sunt nevoiţi să stea în frig, la temperaturi de 13-16 grade Celsius, după ce compania de termoficare Colterm a decis să furnizeze agent termic la o temperatură scăzută din cauza lipsei banilor.
Situaţia din Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal din Timişoara a fost semnalată, miercuri, de consilierul local al PSD Radu Ţoancă, pe Facebook.
”Opriţi genocidul din spitalele timişorene, domnule Fritz! Temperatura apei din reţelele Colterm este plafonată la 40 de grade, deşi la gradele de afară este nevoie de minim 60 de grade-temperatura apei, pentru ca timişorenii abonaţi la reţeaua centralizată de termoficare – persoane fizice şi juridice – să nu sufere de frig şi să aibă apă caldă 24 de ore pe zi (…) Despre frigul din şcoli, grădiniţe, spitale şi alte instituţii nu mai are rost să vorbim. Ataşez un tabel cu temperaturile din saloanele Spitalului Oncologic din Timişoara, de pe strada Victor Babeş, unde s-au înregistrat şi temperaturi de 10 grade, cinismul şi lipsa de respect la adresa bolnavilor de cancer atingând cote greu de imaginat!”, a notat Radu Ţoancă în postarea sa.
Pacienţii se încălzesc care cum poate. Îşi pun mai multe rânduri de haine, mai multe paturi, sticle cu apă caldă, prosoape pe cap.
De mai bine de o săptămâna, temperaturile în Clinica de Oncologie sunt de cel mult 16 grade. În spital sunt doar câteva aparate de climă, iar surse externe de încălzire nu pot fi folosite, întrucât există pericolul suprasolicitarii instalaţiilor de curent, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui incendiu, scrie news.ro.
Situaţia este şi mai gravă în saloanele unde sunt internaţi zeci de pacienţi oncologici.
Acest frig scade şi imunitatea, scade şi capacitatea de apărare a organismului, crescând riscul să progreseze boala. Avem pacienţi care s-au externat la cerere din cauza frigului, fără să facă tratamentul. Noi trebuie să le prindem venele, dar ele sunt şi aşa firave, iar din cauza frigului se face vasoconstrictie şi nu mai găseşti nicio venă”, explică dr. Petra Curescu, medic în cadrul Clinicii de Oncologie.