„In urma acestui congres vom iniția încă un demers, impreună cu Asociația de Algeziologie, la ministerele de resort, pentru recunoasterea in patologia durerii cronice ca entitate separată, astfel incât costurile pentru tratamentul durerii să fie suportate măcar parțial de către stat. Este un lucru esențial pentru pacienții nostri avand in vedere ca dreptul de a nu suferi este unul din drepturile fundamentale ale omului, care trebuie respectat”, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Cluj.
Președintele Asociației de Algeziologie a declarat, la rândul său, în deschiderea Congresului Național al Durerii, că includerea durerii în tabelul oficial al bolilor se poate face doar dacă există bani și voință politică, scrie voceatransilvaniei.ro.
„Trebuie voință politică in primul rând si trebuie găsite resurse. In România durerea incă nu este trecută ca durere. Dacă durerea in sine ar fi considerată boală, pacienții ar beneficia de retete compensate, gratuite. De exemplu, Ministerul Muncii ar trebui să găsească bani pentru prevenția durerii”, a spus si profesorul Ostin Mungiu, președintele Asociației de Algeziologie.
În momentul de față, România este printre puținele țări din Europa unde durerea cronică nu este considerată boală. În Fanța sau Germania, de exemplu, durerea cronică este o boală care se tratează la fel ca altă afecțiune.
Congresul National al Durerii este organizat pentru prima dată la Cluj si participă peste 200 de medici si farmacisti din intreaga țară.