Pacienții bolnavi din România, nevoiți să dea statul în judecată pentru a obține acces gratuit la medicamentele vitale

Anual, în România, zeci de pacienți se văd nevoiți să ducă o luptă juridică împotriva statului pentru a obține acces gratuit la medicamente vitale, care fie nu sunt disponibile în țară, fie nu sunt incluse în lista celor decontate de stat.
Filip Stan
10 sept. 2024, 23:22
Pacienții bolnavi din România, nevoiți să dea statul în judecată pentru a obține acces gratuit la medicamentele vitale

În momentul actual, în România, zeci de pacienți sunt nevoiți să ducă o luptă juridică continuă împotriva statului pentru a obține acces gratuit la medicamente vitale. Această situație afectează în mod direct pacienții cu boli grave, cum sunt cei diagnosticați cu afecțiuni oncologice sau boli rare. Din păcate, pe lângă lupta împotriva bolii, acești oameni trebuie să facă față și unei bătălii legale pentru a putea beneficia de tratamentele care le pot salva viața.

Ce face România în cazul pacienților cu boli oncologice grave

Un exemplu relevant este cazul Larisei, o pacientă care suferă de o formă avansată de cancer. Mama ei a fost forțată să acționeze în instanță pentru a obține decontarea unui tratament extrem de costisitor, în valoare de 13.000 de lei pe lună.

„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a declarat Chenda Larisa, pacientă.

O altă poveste similară vine de la Alina Tătucu, reprezentanta Asociației Oamenilor Mici, care a intentat, de asemenea, o acțiune în justiție împotriva statului pentru a asigura accesul gratuit al fiului ei la un tratament indispensabil.

„În momentul de față, băiețelul meu și alți 15 copii au început tratamentul cam de maxim două săptămâni și vor mai urma și alții. Dacă momentan asta e singura soluție, nu avem ce face. Pacienții din asociația noastră, respectiv cam 50 de pacienți, urmează să dea statul în judecată”, a declarat Alina Tătucu, Asociația Oamenilor Mici.

Citește și: Cum se simte primul pacient care a făcut transplant de ochi şi de faţă la un an de la operație. Medicii spun că este un succes 

Acest tip de acțiuni juridice a devenit o practică frecventă în rândul pacienților români care primesc recomandări pentru medicamente ce nu sunt disponibile în țară sau nu sunt decontate de stat. Cu toate acestea, anual, zeci de bolnavi dau în judecată Ministerul Sănătății, Guvernul României, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține dreptul la tratamente vitale. În peste 90% din cazuri, pacienții câștigă procesele, multe dintre acestea fiind soluționate prin ordonanță președințială, un mecanism juridic rapid care obligă instituțiile de stat să ofere tratamentele necesare sau să suporte costurile aferente.

În multe cazuri, pacienții au fost nevoiți să achiziționeze medicamente pe cont propriu pentru o perioadă scurtă, însă ulterior au obținut dreptul de a beneficia gratuit de acestea, economisind sume considerabile, care variau de la câteva mii până la zeci de mii de lei lunar. De asemenea, avocatul Adrian Cuculis subliniază că ordonanța președințială reprezintă calea cea mai rapidă și eficientă prin care pacienții pot obliga instituțiile statului să acționeze.

„Pe calea unei ordonanțe președințială, care este cel mai rapid mijloc pentru a obține obligarea unei instituții de stat să facă ceva, respectiv, să platescă o anumită sumă de bani sau să pună la dispoziție un anumit tratament”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

România continuă să se situeze printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește accesul la medicamente de ultimă generație, o realitate dură care împinge pacienții să caute soluții în instanță pentru a supraviețui.

Citește și: Șoc uriaș în televiziune! Soția lui Gabriel Vasiliu, de la Puterea Dragostei, ucisă de un britanic

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Drumul care trebuia să rezolve o mare problemă cu traficul din zona Bucureștiului, departe de finalizare. Lucrările au rămas în urmă și se pare că șoferii mai au de așteptat
Capital.ro
Mașinile interzise în București. Se pun restricții tot timpul, orele 07-10 și 16-19
Playtech.ro
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
DailyBusiness
Vestea zilei pentru 200.000 de români. Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile lor
Adevarul
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei. De când se aplică prevederea
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Rețetă de toamnă. Bărcuțe de vinete umplute cu carne tocată
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii
Cancan.ro
2 români, stabiliți în Italia, au avut parte de șocul vieții lor într-un supermarket din România. Cât au plătit pentru un coș de cumpărături
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Ungaria e la ani lumină de România. Viktor Orban ne-a umilit. Cum ne-a dat peste nas
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Melania Trump îl apără pe fostul președinte Donald Trump: Reacție dură față de administrația Biden
MediaFlux
PENSIE mai mare pentru sute de mii de pensionari. Boloș a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...