Pacienții bolnavi din România, nevoiți să dea statul în judecată pentru a obține acces gratuit la medicamentele vitale

Anual, în România, zeci de pacienți se văd nevoiți să ducă o luptă juridică împotriva statului pentru a obține acces gratuit la medicamente vitale, care fie nu sunt disponibile în țară, fie nu sunt incluse în lista celor decontate de stat.
Filip Stan
10 sept. 2024, 23:22
Pacienții bolnavi din România, nevoiți să dea statul în judecată pentru a obține acces gratuit la medicamentele vitale

În momentul actual, în România, zeci de pacienți sunt nevoiți să ducă o luptă juridică continuă împotriva statului pentru a obține acces gratuit la medicamente vitale. Această situație afectează în mod direct pacienții cu boli grave, cum sunt cei diagnosticați cu afecțiuni oncologice sau boli rare. Din păcate, pe lângă lupta împotriva bolii, acești oameni trebuie să facă față și unei bătălii legale pentru a putea beneficia de tratamentele care le pot salva viața.

Ce face România în cazul pacienților cu boli oncologice grave

Un exemplu relevant este cazul Larisei, o pacientă care suferă de o formă avansată de cancer. Mama ei a fost forțată să acționeze în instanță pentru a obține decontarea unui tratament extrem de costisitor, în valoare de 13.000 de lei pe lună.

„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a declarat Chenda Larisa, pacientă.

O altă poveste similară vine de la Alina Tătucu, reprezentanta Asociației Oamenilor Mici, care a intentat, de asemenea, o acțiune în justiție împotriva statului pentru a asigura accesul gratuit al fiului ei la un tratament indispensabil.

„În momentul de față, băiețelul meu și alți 15 copii au început tratamentul cam de maxim două săptămâni și vor mai urma și alții. Dacă momentan asta e singura soluție, nu avem ce face. Pacienții din asociația noastră, respectiv cam 50 de pacienți, urmează să dea statul în judecată”, a declarat Alina Tătucu, Asociația Oamenilor Mici.

Citește și: Cum se simte primul pacient care a făcut transplant de ochi şi de faţă la un an de la operație. Medicii spun că este un succes 

Acest tip de acțiuni juridice a devenit o practică frecventă în rândul pacienților români care primesc recomandări pentru medicamente ce nu sunt disponibile în țară sau nu sunt decontate de stat. Cu toate acestea, anual, zeci de bolnavi dau în judecată Ministerul Sănătății, Guvernul României, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține dreptul la tratamente vitale. În peste 90% din cazuri, pacienții câștigă procesele, multe dintre acestea fiind soluționate prin ordonanță președințială, un mecanism juridic rapid care obligă instituțiile de stat să ofere tratamentele necesare sau să suporte costurile aferente.

În multe cazuri, pacienții au fost nevoiți să achiziționeze medicamente pe cont propriu pentru o perioadă scurtă, însă ulterior au obținut dreptul de a beneficia gratuit de acestea, economisind sume considerabile, care variau de la câteva mii până la zeci de mii de lei lunar. De asemenea, avocatul Adrian Cuculis subliniază că ordonanța președințială reprezintă calea cea mai rapidă și eficientă prin care pacienții pot obliga instituțiile statului să acționeze.

„Pe calea unei ordonanțe președințială, care este cel mai rapid mijloc pentru a obține obligarea unei instituții de stat să facă ceva, respectiv, să platescă o anumită sumă de bani sau să pună la dispoziție un anumit tratament”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

România continuă să se situeze printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește accesul la medicamente de ultimă generație, o realitate dură care împinge pacienții să caute soluții în instanță pentru a supraviețui.

Citește și: Șoc uriaș în televiziune! Soția lui Gabriel Vasiliu, de la Puterea Dragostei, ucisă de un britanic

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu facă floare. Trucul folosit de multe gospodine care te scapă de această problemă
Capital.ro
Un mare cântăreț ne-a părăsit. Tragedie în lumea muzicii. A căzut de la etaj
Playtech.ro
Este obligatorie succesiunea dacă există deja un testament? Ce prevede legea în acest caz
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Un magnat din anii '40 a ales să trăiască doar cu pâine și apă. „Hainele lui, mai simple ca ale ultimului lucrător din uzinele sale”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
⁠Bianca Drăgușanu neagă zvonurile unei relații. Ce a postat blonda
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Sprijin financiar pentru elevii din România. Ce acte trebuie depuse pentru a beneficia de bursă socială
Cancan.ro
Moarte cumplită pentru o tânără de numai 20 de ani. O glumă proastă i-a adus sfârșitul
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Înlocuitorul lui Călin Georgescu. Cine va candida în locul său la alegerile din 2025: Planul B
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Incendiu la un service auto din Iași: Fumul dens a declanșat un mesaj RO-ALERT
MediaFlux
ALOCAȚIILE pentru COPII se dau mai repede! Vești bune pentru milioane de români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record