Pacienții COVID de la Spitalul mobil Lețcani au fost transferați în această seară către alte instituții medicale din Iași din cauza frigului din saloane generat de defectarea instalației de căldură.
La Spitalul mobil din Lețcani se află la acest moment 19 pacienți care suferă de o formă medie sau severă de COVID și care sunt nevoiți să îndure frigul năprasnic.
Spitalul modular de la Lețcani se deschide. Primii pacienţi, aşteptaţi la unitatea medicală
Mai mult, ușile acestor containere unde sunt internați pacienții sunt mereu deschise pentru că există riscul să se acumuleze oxigen, iar bolnavii ar fi în pericol. Aparatale de încălzire nu mai fac față. Joi vor mai fi transportați preventiv alți șapte pacienți.
Spitalul modular COVID-19 de la Lețcani s-ar putea închide din nou după doar două săptămâni, deoarece bolnavii tremură de frig în containere. Autorităţile confirmă că în saloanele spitalului sunt temperaturi scăzute, motivând că uşile sunt ţinute deschise pentru a nu se acumula concentraţii mari de oxigen.
Deşi bolnavii tremură de frig în containere, conducerea asociaţiei prin intermediul căreia a fost achiziţionat spitalul mobil a precizat că nu există defecţiuni de natură tehnică la instalaţia de încălzire.
Autorităţile confirmă că în saloanele spitalului mobil de la Leţcani sunt temperaturi scăzute, motivând că uşile modulelor sunt ţinute deschise pentru a nu se acumula concentraţii mari de oxigen.
„La Leţcani sunt trataţi astăzi, la ATI, 45 de pacienţi, atât intubaţi, cât şi cu măşti non-invazive şi una-două surse de oxigen. Raportat la numărul de pacienţi, consumul de oxigen este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente. Deşi spitalul dispune de un sistem performant de ventilaţie cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentraţii periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienţii non-intubaţi. Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, uşile saloanelor, dar şi uşile de acces în exterior ale modulelor sunt în permanenţă deschise.
Din aceste considerente, este posibilă apariţia unor variaţii de temperatură, din motive care nu ţin de performanţele constructive ale sistemului. Depunem toate eforturile pentru a identifica soluţii pentru funcţionarea la parametri optimi în aceste condiţii excepţionale, fără a prejudicia, însă, siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare”, a arătat conducerea Euronest Iaşi.