Pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare critică, trataţi cu plasmă imunizată. Procedura pentru noul tratament a fost aprobată

Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuţia plasmei de la donator vindecat de coronavirus şi utilizarea acesteia la pacienţii critici cu COVID-19 aflaţi în secţiile de Terapie Intensivă. În prezent, există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii, la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Acestea vor fi utilizate conform Ordinului de ministru.
Romania TV
22 apr. 2020, 16:15
Pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare critică, trataţi cu plasmă imunizată. Procedura pentru noul tratament a fost aprobată

Grupul de Comunicare Strategică a informat că Ordinul de ministru stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Conform acestui ordin, potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre persoanele care s-au vindecat de infecţia cu coronavirus. Donarea de plasmă, la fel ca donarea de sânge, este voluntară şi neremunerată. Procedura, care durează cel mult 45 de minute şi este mai uşoară decât donarea de sânge, începe săptămâna viitoare la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Pot dona pacienţii vindecaţi de coronavirus, care au două teste negative şi au fost externaţi de cel puţin două săptămâni. 

Pentru selectarea pacienţilor vindecaţi, centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu coronavirus în vederea identificării unor potenţiali donatori, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimţământ informat. Tot centrele de transfuzie sanguină vor contacta potenţialii donatori şi îi vor programa pentru consult, analize şi donare. Pacienţii vindecaţi pot contacta, la rândul lor, centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.
 
Citeşte şi Lupta împotriva COVID-19 favorizează răspândirea pe scară largă a altor boli şi infecţii. Specialiştii au început deja să se plângă
 
Procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză. 
 
Dacă în Centrul de Transfuzie Sanguină nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereza sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punctul de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total şi se va prepara plasma proaspat congelată şi concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspat congelate din sânge total din Centrul de Transfuzie Sanguină„, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătăţii.
 
Plasma obţinută prin plasmafereză va fi împărţită în unităţi separate care se vor congela rapid, apoi se vor stoca în spaţii dedicate la o temperatură adecvată.
 
Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislaţiei în vigoare si algoritmului de testare elaborat de către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge şi componentelor sanguine.
 
Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare, după cum urmează:
 
a. Testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV
 
b. Testare anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge şi donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecţie.
 
În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuţie şi administrare experimentală pentru pacienţi COVID-19.
 
Citeşte şi Medic infecţionist: Persoanele de peste 40 de ani, din ce în ce mai predispuse riscului de a se infecta cu coronavirus
 
Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2 din judeţul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui judeţ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.
 
Plasma se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimţământului informat şi care îndeplinesc următoarele criterii:
 
a. se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.
 
b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 de ore), în ciuda tratamentului administrat.
 
c.  sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturaţie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO)
 
Spitalele vor face o solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru includerea secţiilor sau compartimentelor A.T.I. în reţeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienţii critici cu COVID-19. Solicitarea va fi avizată de Comisia de specialitate A.T.I. a Ministerului sănătăţii.
 
Comisia A.T.I. a Ministerului Sănătăţii va furniza spitalelor şi protocolul de administrare a PPC-DV-COVID-19 şi monitorizare a evoluţiei pacienţilor, realizat în colaborare cu Societatea Română de A.T.I.
 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Fabrica din România unică în Sud-Estul Europei de care s-a ales praful. A fost construită la ordinul lui Ceaușescu, era una dintre cele mai bune din lume, producea pe bandă rulantă și exporta la greu. În locul ei a fost construit un parc de distracții
Capital.ro
Lege pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să scoți din apartament și să arunci. Amendă 2000 lei
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin UE. România, nevoită să aplice legea. Anunț pentru cine cumpără online
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Ucraina Interzice Intrarea lui George Simion pe Motive de Activități Antiucrainene
MediaFlux
SCANDAL IMENS după moartea lui PRIGOANĂ! Ce se ÎNTÂMPLĂ cu COPIII lui BAHMUȚEANU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara