„Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiri pentru că autorităţile tergiversează accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am ţinut de cuvânt. Am reprogramat protestul anunţat în 18 mai, le-am lăsat trei săptămâni să găsescă soluţii. Este doar un semnal, cu siguranţă acţiunile noastre vor continua„, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Domnul Marius este din Ploieşti, a fost diagnosticat cu hepatita C în 2011. A făcut tratament cu interferon timp de un an, perioadă în care efectele adverse au fost devastatore.
„Dantura e praf, s-au măcinat dinţii, vederea scăzuse. A trebuit să umblu să fac tratament. Se dezlipise, ceva, o retinopatie„, a spus bărbatul.
„După ce-i injectam tratamentul cu interferon îl lăsam, practic, era drogat după injecţie. Avea toate reacţiile adverse posibile şi imposibile. Şi copilul meu, la 11, 12 noaptea, îl supraveghea şi mă suna şi-mi spunea: mami, vino acasă că tati nu mai mişcă, nu mai vorbeşte„, a mărturisit şi soţia bărbatului.
Protestatarii nu au cerut însă doar acces la terapiile noi ci şi demararea unui program naţional pentru depistarea bolii.
„Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B„, a precizat Debu, potrivit adevarul.ro.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate spun că pacienţii cu hepatita C ar putea beneficia de terapia fără interferon, din luna iulie. Avantajele sunt multiple: mai puţine efecte secundare, IAR durata terapiei e scurtată de la un an la 12 săptămâni.