Pacienţii vindecaţi de COVID-19 vor trebui să revină la spital la trei luni de la externare, medicii dorind să verifice modul în care plămânii au fost afectaţi de boală.
„Am hotărât, împreună cu colegii noştri de la pneumoftiziologie ca pe pacienţii care au prezentat imagini patologice în timpul infecţiei cu COVID şi care au prezentat insuficienţă respiratorie, să îi rechemăm, probabil peste trei luni, când dacă lucrurile se vor aşeza, vom redeschide spitalizarea de zi şi avem posibilitatea să le facem CT (n.r. computer tomograf) pulomonar şi să îi evaluăm din punct de vedere pulmonar„, a explicat medicul Virgil Musta, citat de adevarul.ro.
Medicul timişorean a explicat şi motivele pentru care e nevoie de monitorizarea pacienţilor. „În literatură se arată că pacienţii care au avut forme severe ale infecţiei rămân cu o boală cronică de plămâni, cu o fibroză care în timp poate să avanseze. Atunci, aceste modificări pulmonare trebuie ţinute sub control, se ia un tratament. Persoanele care au capacitatea pulmonară scăzută vor fi introduse într-un program de recuperare pulmonară tocmai ca să fie sub control şi consecinţele acestei patologii.
Avem date de la colegi (n.r. din afara ţării) care au evaluat la un anumit timp pacienţi şi au constatat că s-au menţinut modificări la nivelul plămânului şi acesta a fost motivul pentru care ne-am gândit să verificăm şi noi. Datele nu sunt cu un trecut foarte mare pentru că infecţia este nouă. Alte ţări şi-au pus deja această problemă că pacienţii dezvoltă modificări cronice la nivelul plămânului„.